Kulak Mumu ve Özellikleri
Kulak Mumu ve Özellikleri
Kulak mumu, kulaklarda oluşan tıkanıklıkları gidermek için kullanılan bir yöntemdir. Amacı; kulaktaki toksik maddeleri uzaklaştırmak olup, bir terapi yöntemi olarak kullanılmaktadır. Bu yöntemin ne kadar fayda sağladığı konusunda, tıbbi ve bilimsel araştırmalar devam etmektedir.
Kulak, işitme işleminin gerçekleştiği dış, orta ve iç kulak olmak üzere üç bölümden oluşmaktadır. Hem beyindeki işitme merkezi ile hem de kulak içi basıncın, dış basınca dengesinin sağlanması için solunum yolları ile bağı vardır. Kulak kanallarının da dış ortama direkt bağlantısının olması, kulakta dış etkilerden kaynaklı, zararlı maddeler birikebilir.
Kulak içinde meydan gelen bu birikmiş toksik maddeler, tıkanıklığa, zamanla işitme kaybına veya denge unsuru olan kulağın denge kurmada görevini yapamamasına neden olur. Böyle bir kulak sorunu için geliştirilmiş bir yöntem olan kulak mumu yöntemi, tıbbi tedavilerin yanında alternatif bir yöntem olarak görülmektedir.
Kulak Mumunun Özellikleri
Yanıcı bir yapıya sahip kulak mumu, parafin mumu, balmumu veya soya mumundan yapılmaktadır. Koni şeklinde olan yapısı, kulak tıkanıklığı için kullanılmaktadır. Bir ucu dar, diğer ucu biraz daha geniş bir yapıdadır.
Kulak tıkanıklığı yaşayan kişi yan yatırılarak, kulak mumunun dar ucu kulak kanalı içine yerleştirilir. Kulak mumu, dışarda kalan geniş ucundan yakılır. Burada amaç, kulak içindeki tıkanıklığa neden olan maddelerin dışarı doğru çekilmesidir.
Kulak mumu yandıkça, tamamen yanan bölgeler kesilerek alınır. Kulak hizasına kadar yanan kulak mumu daha sonra söndürülür. Bu uygulama ile kulak içindeki maddelerin, kulak mumunun kalan son kısmına biriktiği iddia edilmektedir. Henüz tıbbi merkezler veya doktorlar tarafından kullanılması tavsiye edilmiyor olsa da, kulak sorunu yaşayanlar için ilginç bir yöntem olarak bilinmekte.
Kulak mumu yandıkça, alevin oluşturduğu sıcaklığın, kulak içindeki maddeleri emme işlemini yaptığı iddia edilmektedir. İçi oyuk şekilde olan kulak mumunun içinde biriken maddelerin, kulağı rahatsız eden toksik maddeler olduğu belirtilmektedir.
Bilinmesi gereken en önemli hususlardan biri de kullanılmadan önce, kulak rahatsızlığı olan kişinin mutlaka doktora danışması gerekir. İkinci önemli husus ise; kulak mumunun tek başına kullanılmamasıdır. Oldukça hassas bir organ olan kulağa, yanan bir mum parçasının girmesi daha büyük bir soruna neden olabilir. Ya da kulak çevresi veya yanak üzerine yanan bir parçanın düşmesi ciddi yanıklara neden olabilir.
Kulak mumu yönteminin, bilimsel olarak desteklenmesi için araştırmalar devam ediyor. Bu araştırmalar, iddia edildiği gibi kulak tıkanıklığını çözen, daha emniyetli ve iyi sonuçlar vermesi yönünde olduğu aşikar.