Kulak Memesinde Sivilce Belirtileri ve Tedavisi
Kulak Memesinde Sivilce, Belirtileri ve Tedavisi
Sivilcelerin çıktığı bölgelere bakıldığında genellikle kulak memesinde sıklıkla görülür. Bunun altında pek çok neden yatmaktadır. Genellikle kulak memesinde sivilce çıkmasının sebebi de diğer sivilcelerde olduğu gibi gözeneklerin tıkanmasıdır. Buna ek olarak sivilce kulakta ağrıya neden olabilmektedir. Ağrının ve sivilcenin durumuna bağlı olarak uygulanacak tedavi değişkenlik göstermektedir.
Kulak Memesinde Sivilce Ve Sebepleri
Kulak memesinde sivilce çıkmasının en önemli nedeni kulak ile fazla oynamaktır. Genellikle ellerde ve tırnak diplerinde bulunan kirler, oynanması sonucunda kulağa geçer. Bu kirler kulak memesinde birikerek gözeneklerin tıkanmasına neden olur. Bunun sonucunda da kulak memesinde sivilce meydana gelmektedir. Kulak memesi kirden arındırılmadığı sürece sivilceler yenilenerek çıkmaya devam etmektedir. Bundan dolayı kulağın dezenfekte edilmesi gerekmektedir.
Kulak memesinde sivilce görülmesinin diğer bir nedeni de enfeksiyonlardır. Bilindiği üzere enfeksiyonlar vücutta pek çok soruna yol açmaktadır. Bu sorunlardan biri de sivilcelerdir. Enfeksiyon sebebiyle çıkan sivilceler daha uzun sürmektedir. Tedavi için öncelikle iltihaplanmanın geçirilmesi gerekmektedir.
Kulak Memesinde Sivilce Tedavisi
Kulak memesinde sivilce için uygulanacak pek çok tedavi şekli bulunmaktadır. Bu yöntemlerden hangisinin uygulanacağı sivilcenin durumuna göre değişmektedir. Basit seviyedeki sivilceler için temizlik ve hijyen kurallarına uyulması, gözeneklerin tıkanmasının önlenmesi yeterli olmaktadır. Ancak ileri seviyeli sivilceler için doktor kontrolünde sivilce tedavi uygulanması gerekir. Böylelikle daha etkili sonuçlar elde edilmektedir.
Kulak memesindeki sivilce için tedavi süresi diğer sivilce türlerine uygulanan tedavilere göre biraz daha uzundur. Sivilceleri geçirmek için genellikle doktorlar tarafından kremler ve çeşitli jeller verilmektedir. İleri derecedeki sivilceler için ise iltihap kurutucu haplar kullanılmaktadır. İlaçların hepsinin doktor kontrolünde kullanılması gerekmektedir. Bu sayede kulak memesindeki sivilcelerden kurtulmak mümkündür.
Kulak Memesindeki Sivilcelere Bitkisel Tedavi
İltihap sebebiyle kulak memesinde oluşan sivilceler için genellikle soğan kürü tedavisi uygulanmaktadır. Hazırlanan soğan kürü pamuklu kulak çubuğu yardımıyla kulağa sürülmektedir. Bu sayede iltihabın çekilmesi sağlanır. Soğan kürünün yanı sıra marul suyu da kulak memesindeki sivilcelere karşı etkili olmaktadır. Bu bitkisel tedaviler neticesinde sivilcelerden kurtulma süresi daha da kısalmaktadır.
Kulak Memesindeki Sivilceler İçin Öneriler
Kulak memesinde sivilce çıkmasının nedenlerinden biri terlemedir. Bu nedenle çok fazla terlememeye çalışılmalı, terlendiğinde de kulak temizlenmelidir. Herhangi bir sivilce çıktığında ise kesinlikle sivilce patlatılmamalıdır. Aksi takdirde sivilceye neden olan bakteriler kulağa yayılarak daha fazla sivilce çıkmasına neden olabilmektedir. Bu nedenle dikkatli davranılması gerekir.