Kulak Küçültme Ameliyatı ve Sonrası
Kulak Küçültme Ameliyatı ve Sonrası
Doğuştan gelen ya da kazalar neticesinde oluşan kulaklardaki şekil bozukluklarında kulak küçültme ameliyatı yapılmaktadır. Kulak etrafında oluşmuş olan ekstra kıkırdak çıkıntılar ve sivri kulaklı insanlar tarafından sık olarak kullanılan bir yöntemdir. Ayrıca, kepçe kulak denilen, kulak kepçesinin öne doğru çok belirgin olduğu durumlarda sık kullanılan bir yöntemdir. Kulak gelişimi yedi yaşına kadar oluşmaktadır. Bu yüzden küçük çocuklarda kulaklar büyük gözükür. Kepçe kulak, kulağın kafa ile yaptığı açının normale göre daha geniş olması durumudur. Bu durum tek kulakta olduğu gibi iki kulakta da görülebilir. Ameliyatın küçük yaşlarda yapılması, insan psikolojisi açısından çok önemlidir.
Kulak Küçültme Ameliyatı Ne Zaman Yapılmalıdır?
Kulak küçültme ameliyatı küçük yaşlarda yapılması uygundur. Okul öncesi dönemde yapılması gerekir. Küçük yaşlardaki çocukların birbirleri arasındaki konuşmaların bilinçsizce yapılması, kepçe kulaklı çocukların psikolojilerinin bozulmasına neden olmaktadır. Bu durumu kendine sorun yapan çocukların kendilerine olan güvenleri sarsılacağından, dış görünüşlerinin hiçbir zaman iyi olmayacağını düşünerek bunalıma girebilirler.
Kulak Küçültme Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Kulak küçültme ameliyatı, küçük yaşlardaki çocuklarda genel anestezi altında, daha ileriki yaşlarda ise lokal anestezi ile yapılır. Öncelikle kulağın arkasındaki deri parçasının çıkarılması ile başlar. Daha sonra kafa ile kulak arasındaki açı ayarlanarak daraltma işlemi yapılır. Bu işlem bittikten sonra, kulak arkası estetik dikiş yapılarak ameliyat işlemi tamamlanır. Pansuman yapılarak ameliyat yeri kapatılır. Lokal anestezi yapılan yetişkin hastalar hastaneden aynı gün taburcu edilirler. Ancak, genel anestezi altında ameliyat edilen çocukların, hastanede bir gün gözetim altında tutulması gerekir.
Kulak Küçültme Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
Kulak küçültme ameliyatı sonrası en az üç gün boyunca banyo yapılmamalıdır. Normal işlere devam edilebilir. Ancak saç bandı ile kulak korunmalıdır. Ağır işlerde çalışanlar en az üç gün istirahat etmelidirler. Ameliyat yeri her gün pansuman yapılarak, yaranın enfeksiyon kapmaması sağlanmalıdır. Pansuman sonrası yapılan bandaj kulağı fazla sıkmamalıdır. Kulağın kafaya yakın olması için saç bandı kullanılmalıdır. Bu sayede kulağı kafaya yakın tutmaya yarayan dikişlerin üzerindeki yük azalacaktır. Yatarken kulağın yastığa sürtmemesi gerekmektedir. Birkaç hafta saç kurutma makinası kullanılmamalıdır.