Kulak Kiri Nedenleri ve Tedavisi
Kulak Kiri, Nedenleri ve Tedavisi
Halk arasında kulak kiri olarak bilinen ve Fransızca bir kelime olan tıptaki adıyla Buşon iki türlü olmaktadır. Bunlardan birincisi, kuru ve sert olan ve genellikle Asya ülkelerinde görülen kulak kiri, ikincisi ise daha ıslak ve yağlı olan ve genellikle Avrupa ve Amerika’da görülen kulak kiridir. Kulak kirine bazı insanlarda daha az rastlanır ve bu durumda bu kişilerin kulak enfeksiyonuna yakalanması daha kolay olur. Kulak kiri çok olan insanlarda ise kısmi duyma kayıpları yaşanabilir. Kulak kiri, kulak içinde biriken deri döküntüleri ile dışarıdan kulağa giren tozların birleşimi sonucu oluşur. Kulakta kir oluşması tamamen vücudun bir tepkimesi sonucudur ve bu durum pislikten veya temizlik eksikliğinden ileri gelen bir durum değildir. Kulak kiri oluştuğu zaman, kulak çubuğu ile temizlemek yeterlidir. Farklı cisimlerin kulağa sokulması kulağa zarar verir.
Kulak Kirinin Nedenleri
Kulak temizliği için kulağa yabancı cisimlerin sokulması sonucu, kirli ve tozlu ortamlarda çalışılması veya bu ortamlarda bulunulması gibi durumlarda olur. Dış kulak yolunun dar olması sonucu kulak kirinin dışarı atılmasında zorluk çekilmesi, denize, havuza girme vay banyo sonrası dış kulak yolunda sıvı birikimi, kulak tıkacı veya işitme cihazlarının yanlış kullanımı, kulak salgısının aşırı salgılanması ve bu salgının çok koyu ve yapışkan olması sonucu oluşur.
Kulak Kirinin Neden Olduğu Durumlar
Kulak kiri biriktiğinde ve dışarı atılamadığında taşlaşarak kulakta tıkaç oluşturur. Bunun sonucu olarak, kısmi işitme kayıpları, kulak çınlamaları, kulak ağrıları, uğultular, baş dönmesi, kulakta yabancı cisim hissi ve banyo yapılırken kulakta tıkanıklık hissi oluşur. Bu belirtilerin oluşması sonucu kişi, en kısa zamanda bir kulak burun boğaz doktoruna müracaat ederek, kulağını temizletmesi gerekir.
Kulak Kirinin Tedavisi
Kulak tıkandığı zaman, öncelikle bir hekimin muayenesi gereklidir. Tıkanıklığın sebebinin ne olduğu anlaşılmalıdır. Eğer buşona bağlı bir tıkanıklık ise, buşon kulaktan çıkarılmalıdır. Genellikle buşonun çıkarılması için üç farklı yöntem uygulanır. Bunlar, kürek ile temizleme, aspiratör ile vakumlama ve su ile yıkama yöntemleridir. Bu yöntemlerden hangisinin kullanılacağına kulak burun boğaz doktoru karar verir. Bu karar, buşonun ve dış kulak yolunun durumuna bağlı olarak alınır. Yıkama işlemi, kulağın içine bir tüple su püskürtülerek kirin yumuşaması ve incelmesi sağlanarak dışarı atılır. Genelde çok ağrılı bir yöntem değildir ancak bazen baş dönmesi yapabilir. Yıkamanın yeterli olmadığı durumlarda, micro vakum denilen özel bir aletle yapılır. Normal şartlarda kulağı temizleme işi kulağın kendisi tarafından yapılmalıdır. Ancak bazı durumlarda hekim desteği alınabilir.