Blog

Kulak Kireçlenmesi Belirtileri ve Tedavisi

KULAK KİREÇLENMESİ, BELİRTİLERİ VE TEDAVİSİ

Kulak kireçlenmesi, iç kulak ve orta kulakta ortaya çıkan kireçlenmelerdir. Kulakta çınlama ve işitme kayıplarına yol açabilen bu durum, hastalar için çok büyük sorunlara neden olmaktadır. Nedeni tam olarak bilinmeyen kulak kireçlenmesi, 20 ile 40 yaş arası kişilerde ve kadınlarda daha fazla görülür. Zamanında tedavi edilmezse hastalarda işitme kaybına neden olabilir. Kulak kireçlenmesi kadınlarda ihmal edildiği taktirde, hamilelik sürecinde işitme kayıplarına yol açar.

Kulak kireçlenmesi iki şekilde ortaya çıkar. Bu kireçlenmelerin yerleşim yeri, meydana gelme sebepleri ve patolojileri farklıdır. Bunlardan birincisi; otoskleroz diye adlandırılan, iç kulakta meydana gelen yapısal kireçlenmedir. Bu kireçlenme, iç kulak kemiğinin yapısının bozulması, iç kulakta bulunan süngerimsi yapıdaki kemiğin ortaya çıkması ve üzengi kemiğinin hareketsizleşmesiyle oluşur. İkincisi; timpanoskleroz diye adlandırılan ve orta kulakta ortaya çıkan kireçlenmedir.

Belirtileri

Kulak kireçlenmesinin çok fazla bir belirtisi bulunmamaktadır. Bu durumda ortaya çıkabilen belirtiler şunlardır:

l İşitme kayıpları: Kireçlenmenin en önemli belirtisi tek kulakta ya da her iki kulakta görülebilen ve son derece yavaş ilerleyen işitme kayıplarıdır. İşitme kaybı belli bir zamandan sonra kişiyi rahatsız etmeye başlar ve kişi doktora gittiğinde sorunun nedenini anlayabilir.
l Kulak çınlaması: Kulak kireçlenmesi olan kişiler çok ciddi bir kulak çınlaması yaşarlar. Kulak çınlaması bazen o kadar şiddetli olur ki kişi oturduğu yerde bile duramaz. Bu durum zamanla kişileri psikolojik olarak da etkileyebilir.
l Kulak akıntısı: Kulak kireçlenmesi durumunda her zaman görülmese de kulak akıntıları yaşanabilir.
l Denge problemleri yaşanabilir.
l Baş dönmesi olabilir.
l Titreme ve devinimsel algı problemleri ortaya çıkabilir.
Tedavisi

Kulak kireçlenmesi tedavisinde ilaç ya da ameliyatla tedavi yöntemine başvurulur. İlaçla tedavisi mümkün olmayan ya da ameliyat imkanı olmayan hastalarda da işitme cihazları kullanılır.

İlaçla tedavi

İşitme kaybı ortaya çıktığı zaman, hastalık erken evrede yakalanırsa kulak kireçlenmesinde ilaç tedavisi uygulanabilir. İlaçlar, hastalığı tamamen ortadan kaldırabilir veya ilerleyişini durdurabilir. Sodyum fluorid, kalsiyum ve D vitamini kullanılan ilaçlardır.

Ameliyatla tedavi

Özellikle iç kulak kireçlenmesinde tercih edilen ameliyat yönteminde, kulaktaki üzengi kemiği çıkartılarak yerine metal ya da plastik bir protez yerleştirilir. Ameliyat sonrasında baş dönmeleri yaşanabileceği için istirahat etmek gerekir. Her iki kulakta kireçlenme olması durumunda, önce biri ameliyat edilir, ondan alınan sonuca göre diğerine ameliyat gerekip gerekmediğine karar verilir.

İşitme cihazları

Ameliyatın riskli olması, hastanın ameliyata uygun olmaması veya ilaçla tedavinin mümkün olmaması gibi durumlarda işitme cihazları kullanılır. Bu cihazlar, dışarıdan gelen sesin şiddetini yükselterek kulağın duyabileceği seviyeye getirir. İşitme cihazları, doktor tarafından işitme kaybının derecesi ve seviyesi göz önünde bulundurularak verilir.

İlgili Makaleler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu