Kulak Kıkırdağı Şişmesi belirtileri ve Tedavisi
Kulak Kıkırdağı Şişmesi, Belirtileri ve Tedavisi
Kulak kıkırdağı, kemik kadar olmasa da sert bir bağ dokusundan oluşmuştur. Damarsız bir dokudur ve hücreler dokular arsındaki sızıntılar ile beslenmektedir. Kulak kıkırdağı iltihabı, darbeye bağlı olarak oluşan yırtılma, kanama gibi nedenlerle olabilir. Ayrıca, orta kulak iltihabına bağlı olarak da gerçekleşebilir. Kulak çevresinde kızarıklık, yüksek ateş ve lenf bezi büyümeleri gibi belirtiler gösterir. Kulak bölgesinde bakterilerin çoğalması sonucu kulak kıkırdağında kızarıklık, kaşıntı ve şişlik görülebilir. Bunun yanı sıra, kulağı boğaza bağlayan östaki borusundaki iltihaplanmalardan da kulak kıkırdağı şişmesi olabilir. Ayrıca, dış kulağa su kaçması sonucu burada bakterilerin üreyerek çoğalması sonucu enfeksiyon oluşur. Kulağa yabancı bir cisim kaçması sonucu da kulak kıkırdağında şişme oluşabilir. Küpe ve egzama gibi sebeplerle de kulak kıkırdağında şişme olabilir. Kulak kıkırdağı delindikten sonra 3 ay ile 1 yıl arasında iyileşir. Bazen kıkırdakta fazla kanama olur. Buna bağlı olarak enfeksiyon oluşur ve kıkırdakta şişkinlik olur.
Kulak Kıkırdağı Şişmesi Nedenleri
Kulak kıkırdağına takılan küpe ya da onun gibi delici aksesuarların kulağı yırtması ve kesmesi sonucu, enfeksiyon oluşur. Kulak kıkırdağına zarar veren en önemli etkenlerin başında, kulak kıkırdağını deldirmek ve çeşitli aksesuarlar takmaktır. Birden fazla küpenin takılması sonucu enfeksiyon kaçınılmazdır. Burada en önemli şey kulak kıkırdağı şiştiği zaman vakit kaybetmeden doktora danışarak bir an önce tedavi ettirilmelidir. İç kulağa yapılan ameliyatlar ve kulak estetik ameliyatları kulak kıkırdağı şişmesine sebep olur. Alerjik reaksiyonlar, böcek sokmaları ve kulak çubuğu ile kulağı temizlemek kulak kıkırdağında şişlik yapabilir.
Kulak Kıkırdağı Şişme Tedavisi
Kulak kıkırdağında şişme olduğunda doktora başvurulur. Doktor şişliğin nedenini tespit eder ve ona göre tedavi yöntemi uygular. İltihap yüzünden şişmiş olan kıkırdak, doktor tarafından kesilerek iltihabın dışarı akması sağlanır. Ayrıca antibiyotik tedavisi uygulanır. Antibiyotik tedavisi ile bir sonuç alınmazsa, cerrahi müdahale gerekebilir. Bu durumda doktor, yara içerisindeki iltihabı ve kalıntıları tamamen temizler. Bu temizleme esnasında kulakta deforme olursa, plastik cerrahlardan yardım alınarak bu düzeltilebilir. Bu iltihaplanmalarda, kulak kıkırdağı dokusunda bazı bölgelerde ölmeler olur. Doktor müdahalesi ile bu bölgeler cerrahi müdahale edilerek temizlenir. Mantar kaynaklı kıkırdak şişmelerinde antibiyotik tedavisi uygulanır. Bunların haricinde, kulak kıkırdağında şişlik olan kişi, bu bölüme kesinlikle dokunmamalıdır. Ayrıca, kulak kıkırdağında oluşan şişlik, bir böcek tarafından yapıldıysa, önce ısırılan bölgede böcekten kalan bir şey varsa temizlenir. Bölge bol sabunlu su ile yıkandıktan sonra buzla soğuk kompres yapılır.