Kulak Kepçesi ve Tedavisi
Kulak, duyma ve denge sağlama gibi görevleri bulunan, ayrıca estetik bütünlük sağlayan organımızdır. Kulakta, herhangi bir sebebe bağlı olarak çeşitli deformasyonlar oluşabilmektedir. Bu deformasyonların bazıları doğuştan bazıları da kaza veya farklı sebeplere bağlı olarak sonradan oluşabilir. Ama, günümüz teknolojisinde, kulaktaki tüm şekil bozukluklarının sebebi ne olursa olsun tedavisi vardır. Kulakta sık rastlanan deformasyonlardan birisi, kepçe kulak deformasyonudur. Kulağın, kafaya yapışan kısmının, normalinden daha belirgin şekilde fazla çıkıntılı olması şeklinde adlandırılan kulak kepçesi, genelde doğuştan gelen bir deformitedir. Kepçe kulak, tek veya iki kulakta birden görülebilir.
Kulak kepçesi bir hastalık mıdır? Tedavisi şart mıdır?
Kepçe kulak deformitesi, kişinin sağlığına zarar verecek bir hastalık değildir. Yani, tedavisi, sağlık için gerekli olmamakla birlikte, kişinin hayatında hiçbir aksamaya sebep olacak rahatsızlıklardan değildir. Ancak, sosyal yaşam açısından olumsuzluklar yaşatabilir. Özellikle çocuklar ve yetişkinlik çağında olanlar, sosyal çevresinin şakalarından dolayı, kendini kötü hissetmekte, çevresiyle sağlıklı ilişkiler kuramamaktadır. Dolayısıyla, kepçe kulak deformitesi, kişinin sosyal yaşamını olumsuz etkilemektedir. Bu gibi durumlarda, bir estetik cerrahına başvurularak, gereken operasyon uygulanabilir.
Kulak kepçesi nasıl tedavi edilir?
Kulak kepçesi için en etkili tedavi tekniği, estetik operasyondur. Bazı hastalar, yapıştırıcı veya bandana gibi yöntemlerle kepçe kulak deformitesine çözüm bulmaya çalışırlar. Ancak, bu çözümler kalıcı olmadığı gibi, sağlık açısından da tehlikelidir. Çünkü, kullanılan kimyasal içerikli yapıştırıcılar, kanser başta olmak üzere, hayati tehlikesi bulunan çeşitli hastalıklara yol açabilir. Bu nedenle, kulak gelişiminin tamamlandığı 5-8 yaşları arasında, estetik operasyon uygulanması, olayın en doğru şekilde çözümünü sağlayacaktır. Ameliyat sonrası, 1-2 hafta pansuman uygulaması yapılır. Kulak kepçesi operasyonu, kişinin yaşamından soyutlanmasına neden olmaz. Operasyon sonrası, hasta tüm aktivitelerine devam edebilir. Ameliyat sonrası, iyileşme süreci tamamlandıktan sonra, belirgin bir iz kalmaz.
Kulak kepçesi operasyonu, sadece yenidoğan bebeklerde ameliyatsız olarak tedavi edilebilir. Kulaklar bu dönemde esnek olduğu için, uzman bir doktor tarafından bazı kalıplarla şekillendirilebilir. Onun haricinde, kepçe kulak tedavisi için, çeşitli bireysel yöntemler uygulanmamalı, daha büyük risklere sebep olmaması açısından bir uzmana başvurulmalıdır.