Kulak Kepçesi Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi
Tıpta efüzyonlu otitis media adı verilen kulak kepçesi şişmesi, kızarıklık ve sıcaklık hissi ile birlikte görülmektedir. Bu da iltihabı işaret etmektedir ve vücudun bazı noktalarından da yansıdığı görülmektedir. Örneğin boğazda oluşan enfeksiyonun da kulağa ve kulak kepçesine bu şekilde zarar verdiği görülecektir.
Kulak kepçesi şişmesi nedenleri ve belirtileri
En yaygın nedenlerinden birisi yüzü kulağı olarak adlandırılan dış kulağa su kaçmasıdır. Bu nedenden dolayı kaynaklanan kulak kepçesi şişmesi, bakterilerin artmasıyla birlikte şiddetini artırmaktadır. Bunun yanında aşırı bir kaşınmanın ve yanma hissinin yaşanması da olasıdır. Ayrıca kulağın tahriş olması veya kulak çöpü gibi malzemelerin bilinçsiz kullanılması neticesinde de yine kulak kepçesi şişmesi meydana gelmektedir. Kulağınıza taktığınız kalitesiz küpeler, egzama hastalığı veya alerji oluşumundan kaynaklı olarak kulak kepçesi şişmesi vakalarına rastlanmaktadır. Tüm bunlar rahatsızlığın nedenleri arasında yer almaktadır. Kızarıklık ve ağrı ile birlikte görülen kulak kepçesi şişmesi durumlarında kesin tanı konması amacıyla mutlaka uzman bir doktora görünmek gerekmektedir.
Kulak kepçesi şişmesi tedavisi
Kulak kepçesinde şişme meydana gelmişse, ilk olarak bunun nedenleri araştırılacaktır. Ancak uzman kişilerin yapacağı testler ve muayeneler neticesinde iltihap, alerji veya enfeksiyon gibi nedenlerin bulunması sağlanacaktır. Bunun ardından hangi nedene bağlı olarak meydana çıktığı öğrenilerek, etkili bir tedavi yöntemi belirlenecektir.
İltihaptan kaynaklanması halinde ilk olarak şişmeye neden olan bu sıvıların akıtılması sağlanacaktır. Bununla birlikte tekrar etmemesi ve enfeksiyon kapmaması için antibiyotik tedavisine başlanacaktır. Fiziksel müdahale uygulanarak, kısmi bir delik açılması neticesinde veya sıkılarak iltihabın tamamen akıtılması sağlanacaktır. Eğer bu tedavi yöntemleri uygulanmazsa, kıkırdak dokunun bir kısmında meydana gelecek olan ölü dokunun da cerrahi yöntemlerle alınması sağlanacaktır. Yine kan toplamasından dolayı yaşanan kulak kepçesi şişmesi için de tedavi yöntemi olarak ilk etapta kanın akıtılması sağlanacaktır.
Kulak kepçesi şişmesinin nedeni bakteri ise bu durumda da damlalar verilerek hastanın iyileşmesi sağlanacaktır. Mantardan kaynaklı olarak görülen şişlik ve bununla birlikte kaşıntıların da yine antimikotik ilaçlarla tedavi edilmesi sağlanır.
Diğer tedavi yöntemleri
Kulak kepçesi şişmesi için yukarıdakilerin dışında doktor kontrolünde ağrı kesiciler alınabilmektedir. Sodyum oranı düşük olan diyetlerin yapılması da bu şikayetleri azaltacaktır. Birkaç gün içerisinde kendiliğinden geçmesi için buz veya soğuk su ile kompres yapmanız mümkün olacaktır.
Ancak bu sürelerde geçmiyorsa ve daha uzun sürüyorsa, bu durumda işitme kayıplarına varan kötü sonuçları yaşamamak için bir an önce doktora başvuru yapmalısınız.