Blog

Kulak Kepçesi İltihabı Belirtileri ve Tedavisi

Kulak Kepçesi İltihabı, Belirtileri ve Tedavisi

Kulak kepçesi yani perikondrit iltihabı, kulak kepçesinin beslenmesini sağlayan kıkırdağın bakteriler nedeniyle iltihaplanması olarak ifade edilir. Bu iltihabın görülmesinin en önemli nedeni kişilerde ortaya çıkan travmalardır. Bunun yanı sıra kulağı deldirmek, spor sebebiyle yaralanmalar, yanık ve buna benzer nedenler ile de meydana gelebilmektedir. Genellikle bu iltihap türü çık acı verici olarak bilinmektedir.

Kulak Kepçesi İltihabının Belirtileri Nelerdir?

Kulak kepçesi iltihabı belirtileri incelendiğinde kulakta şişme, kızarıklık, kulak yapısının bozulması, ileri dereceli iltihaplı kişilerde ateş, iltihap nedeniyle ortaya çıkan akıntı, lenf bezlerinin büyümesi gibi belirtiler görülmektedir. Bu tür belirtileri bulunan kişilerin hiç vakit kaybetmeden kulak iltihabı tedavisine başlaması gerekmektedir. Belirtilere yönelik olarak erken teşhis sağlanırsa kısa süre içerisinde kalıcı tedavi mümkün hale gelmektedir.

Kulak Kepçesi İltihabı Tedavisi

Kulak kepçesi iltihabı tedavisi için tıbbi yöntemler ve evde doğal tedavi uygulanmaktadır. Basit dereceli iltihaplar için genellikle doğal yöntemler işe yaramaktadır. Ancak ileri dereceli iltihaplarda mutlaka doktora gidilmelidir. Aksi takdirde kulak kepçesinde kalıcı hasarlar oluşmaktadır. İltihap tedavisi için doktor kontrolünde antibiyotik tedavisi uygulanmaktadır. Eğer apse oluşumu söz konusu ise bu apse boşaltılmaktadır. Ciddi durumlarda ise cerrahi müdahale yapılmaktadır. Ameliyat için yaranın içinde irin veya başka sıvı kalması gerekmektedir. Açılan kesi ile kalan bu sıvılar alınır ve yara temizlenir. Devam eden süreçte ise antibiyotik tedavisi uygulanır. Enfeksiyon nedeniyle kulak şekli bozulmuşsa bu durumda kulaktan parça alınmaktadır. Görünümü düzeltmek amacıyla hastaya ekstra plastik cerrahi müdahale yapılır.

Kulak Kepçesi İltihabı İçin Doğal Yöntemler

Kulak kepçesi iltihabı için doğal tedavi yöntemleri içerisinde zeytinyağı yer alır. Birkaç damla ılık zeytinyağı kulağa damlatılır ve bu enfeksiyonların geçmesine yardımcı olur. Eğer kulak iltihabı mantar nedeniyle görülüyorsa bir yemek kaşığı elma sirkesi ve bir yemek kaşığı tuz karıştırılarak pamuk yardımıyla kulağa koyulur. Bir süre beklendikten sonra pamuk çıkarılıp kulağın üzerine yatılır.

Sarımsak kulak iltihabına faydalı besinler arasında yer almaktadır. Bunun için yarım çay kaşığı hardal yağı ile iki diş sarımsak karıştırılıp ısıtılır. Daha sonra soğumaya bırakılır ve sarımsaklar içerisinden alınır, suyu iltihaplı olan kulağa damlatılır. Bu karışım kulak kepçesi iltihabı için fayda sağlamaktadır.

Fesleğen de antibiyotik özelliği ile tanınan bir bitki olduğundan dolayı kulak kepçesi iltihabında kullanılmaktadır. Beş tane fesleğen yaprağının suyu kulağa damlatıldığında iltihabı kurutucu etki meydana getirmektedir.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu