Kulak Kemikleri Türleri ve Özellikleri
Kulak Kemikleri, Türleri ve Özellikleri
İnsan vücudunda ki işitmeyi sağlayan duyu organına kulak denilmektedir ve kulak üç bölümden oluşmaktadır. Bu üç kısım dış kulak, orta kulak ve iç kulak olmak üzere türlere ayrılmaktadır. Kulak kemikleri ise kulağın iç kulak ve orta kulak kısmında bulunmaktadır. Bu kemiklerin türleri ve özellikleri ise şöyledir;
Orta Kulak Kemikleri
Birbirine ekli halde olan kemikler ile kulak zarından oluşan içerisi hava dolu boşluğa orta kulak denir. Orta kulakta toplam üç adet kemik bulunmaktadır. Orta kulakta yer alan bu kemikler dış kısımdan iç kısıma doğru çekiç, örs ve üzengi olarak sıralanmaktadır. Kulak zarı ses dalgaları ile titreşerek sesi algılar. Çekiç kemiği kulak zarı ile bağlantılı bir kemiktir. Bu nedenle kulak zarının titreşmesini sağlayan ses dalgaları çekiç kemiğini de titreştirir. Çekiç kemiğinin titreşimler sonucu hareket etmesi ile örs ve üzengi kemikleri de hareket etmeye başlar. Üzengi kemiğinin iç kısımla bağlantılı olması nedeni ile de oluşan titreşimler iç kulağa doğru iletilir.
Orta Kulak Kemik Özellikleri:
Kulak zarına yapışık olan en dış kısımda ki kemik çekiç kemiğidir. Orta kısımda bulunan kemik örs ve en son kısımda ki kemik ise üzengidir. Orta kulak, temporal kemik içinde ki altı duvardan oluşan kemik boşluğuna denilmektedir. Orta kulağın önde ki iç kısmında bulunan östaki borusu vasıtasıyla yatak ile birleşir. Yani bu durum kulağın iç ve dış basıncı dengelemesini sağlar. Östaki borusu kapalıdır fakat yutkunmak ve esnemek ile açılır. Bu durum ise kulağın iltihaplanması sonucu iltihabın kemiğe geçmesine neden olmaktadır. Orta kulakta ki kemik zincirinin de önemli özellikleri bulunmaktadır. Orta kulak kemikleri zar ile iç kulak arasında ki bağlantıyı kurmaktadır. Orta kulakta yer alan kemikler kulak zarında ki titreşimi 12 ile 19 kat aralığında yükseltmektedir.
İç Kulak Kemikleri
İç kulak oldukça karmaşık bir yapıya sahiptir. Fakat iç kulağın bir çok önemli işlevi vardır. İç kulak, temporal kemik içinde bulunan birbirlerinden farklı üç kemik boşluğundan meydana gelmektedir. Bu boşluğa ise kemik labirent denilmektedir. Kemik labirentte üç kısım bulunmaktadır. Merkezde bulunan oval pencerenin açıldığı yere vestibulum denir. Vestibulum’un önünde ki yer salyangoz, arkasında ki yer ise semisirküler kanallar yani kemik yarım daire kanallarıdır. Bu üç bölümün tamamı perilenfa isimli sıvıyla dolu haldedir. Kemik labirentin içinde ise zar labirent bulunmaktadır.