Blog

Kulak İçinde Şişlik Belirtileri ve Tedavisi

Kulak İçinde Şişlik, Belirtileri ve Tedavisi

Kulak İçindeki Şişlik
Kulak içinde görülen şişliğin, farklı nedenleri bulunurken, neden olan durumlara göre şişlik de kulakta farklı bölgelerde görülür. Kulak içindeki şişlik; daha çok ağrı ile kendini belli ederken, kızaırklık oluşturduğu da görülebilir. Etkili bir şekilde tedavi edilebilmesi için, öncelikle nedeninin iyi belirlenmesi gerekir. Bir uzmanın muayenesiyle, şişliğe neden olan faktörlerin belirlenmesinin ardından, uygun bulunan tedaviye başlanılabilir. Kulak içindeki şişlik hafife alınacak kadar basit bir rahatsızlık değildir, tedavi edilmediğinde çok ciddi problemler oluşturabilir.

Kulak içinde oluşan kitleler, genellikle; enfeksiyon, iltihap, tümör ya da travma gibi, farklı nedenlerle bağlantılı olarak ortaya çıkabilir. Şişlik, nedenine bağlı olarak tek ya da çok sayıda bulunabilir. Yumuşak ya da sert, ağrılı ya da ağrısız olabilir. Bazı kitlelerde hızlı büyüme gözlenirken, bazılarının görüntüsünde ise değişiklik görülmez. Kulak içinde oluşan kitleler, genellikle kulak memesi, kulak kanalı ve kulağın arka kısmında oluşur. Kulak kanalına ait kemiklerde gelişim gösteren, osteom ve ekzostoz tümörleri, kulak içinde kitle oluşmasının nedenidir. Mastoidit ise; kulağın arka kısmında bulunan kemikte şişme, ağrı ve hassasiyet yaşanması durumudur.

Bulaşıcı nedenlere bağlı olarak oluşan sivilce ya da apseler de, kulak içinde kitle ya da şişlik oluşumuna neden olabilir. Deride, yumuşak dokuda ve organlarda meydana gelebilecek iyi ya da kötü huylu tümörler de, kulak içinde şişkinlik oluşturabilir. Bu gibi durumlarda, bu bölümlerden parça alınır ve kanser araştırması yapılır. Kulakta oluşan şişliğin bir diğer nedeni de; içi sıvıyla dolu olan küçük kesecik halindeki kistlerdir. Bu şekildeki küçük kistler, vücudun farklı yerlerinde ortaya çıkabilir. Doğuştan olabileceği gibi, kulaktaki; iltihaplanma, tümör ya da aşınmadan dolayı da ortaya çıkabilmektedir. Enfeksiyon, iltihap ya da travma sonucunda meydana gelen kulak içindeki şişlik, tedavi edildiğinde iyileşme gösterir. Kalıcı ve sürekli büyüme izlenen kitleler ise, tümör ve benzer durumları düşündürmelidir.

Kulak İçindeki Şişliğin Belirtileri
Kulak içinde oluşan şişliğin nedenine göre farklı belirtiler ortaya çıkabilir. En yaygın belirtileri şunlardır;

l Kulak içinde görülen kaşıntı
l İltahap ya da akıntı oluşu
l Kulakta kızarıklık görülmesi
l Kulakta sıcaklık hissedilmesi
l Dokununca artan hassasiyet
l Kulakta ağrı oluşması
l Ateş, üşüme ve öksürük olması
l Baş ağrı oluşması
l Eklem yerlerinde ağrı ve sertlik oluşması
l Burunda akıntı oluşması
l Boğazda ağrı oluşmasu ve terleme
l Sebepsiz kilo kaybı yaşanması

Kulak İçindeki Şişliğin Oluşumu

Kulak içinde oluşan şişliğin nedenlerini maddeler halinde sıralayabiliriz:

​Travmaya Bağlı Nedenler:

l Kafadan darbe almak
l Vücut dokularındaki kanın toplanması
l Haşere sokması
Bulaşıcı Sebepler:

l İltahap ve çıbanlar olması
l Herpes virüsü enfeksiyonları
l Kabakulak hastalığı
l Üst solunum yollarında yaşanan virüs enfeksiyonu
Tümörler:

l Bağ dokusunda oluşan kötü huylu tümörler
l Lenf sistemi kanseri
l İyi huylu yağ büyümeleri
l Cilt kanseri
l Benler

Kulağın İçindeki Şişliğin Tedavisi
Kulak içindeki şişliğin nedeni, eğer iltihap ise; doktor tarafından temizliği yapılır. İltihabın temizlenmesinin ardından, doktorun vereceği antibiyotik kullanılır. Ayrıca; iltihap temizliğinden önce, iltihap miktarı fazla ise de antibiyotik kullanılabilir. Kulak içindeki şişliğin nedeni, eğer kan toplanmasına bağlı ise; toplanan kanın dışarı akıtılması gerekir. Doktor, küçük bir delik açarak kanı dışarı akıtır. Şişliğe neden olan kanın boşaltımından sonra, bandaj kullanılır. Enfeksiyon oluşumunu önlemek için antibiyotik tedavisi uygulanır. İltihap nedeniyle oluşan kulak içindeki şişlik için, kulak damlası kullanılır. İltihaplanma; eğer bakteri nedenli ise antibiyotik içerikli damla, eğer mantar nedeniyle iltahap oluşmuşsa antimikotikler damla çeşiti kullanılır.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu