Kulak Deliğinin Şişmesi Ve Nedenleri Nelerdir
Kulak Deliğinin Şişmesi Ve Nedenleri Nelerdir?
Takı takmak amacıyla kulağa açılan delikler bazı nedenlerden ötürü şişme göstermektedir. Kulak deliğinin temizliğine dikkat edilmemesi bu nedenlerden biridir. Takılan küpelerde nedeniyle kulak deliği enfeksiyon kapmakta ve şişmektedir. Enfeksiyon sebebiyle meydana gelen şişlik, rahatsız edici bir görüntü oluşturmaktadır. Şişliğin olduğu bölgede iltihaptan dolayı sulanma ya da ödem ortaya çıkmakta, hastalarda kulak ağrısı görülebilmektedir.
Eğer kulak deliğinde ortaya çıkan şişlik kısa süre içinde geçmiyorsa hiç vakit kaybetmeden uzman doktora muayene olunmalıdır. Aksi takdirde bakterilerin kulak kıkırdağını eritmesi gibi ciddi sorunlar ortaya çıkabilmektedir. Muayene esnasında şişliğin ve iltihabın durumu gözden geçirilerek ona yönelik tedavi uygulanmaktadır.
Kulak Deliği Şişmesinin Nedenleri Nelerdir?
Kulak deliği şişmesinin en önemli nedeni kulak deldirmedir. Deldirme işleminin kötü yapılması ya da deldirdikten sonraki süreçte o bölgenin temizliğinin yeteri düzeyde yapılmaması kulak deliğinin şişmesine neden olmaktadır. Kulak deldirmenin yanı sıra enfeksiyon de önemli bir nedendir. Enfeksiyon neticesinde ağrı, kulak bölgesinde hassasiyet, şişlik gibi durumlar ortaya çıkmaktadır. Alerjik reaksiyonlar da kulak şişmesine neden olur. Bu genellikle kulak deldirme işleminden sonra görülür. Alerjik reaksiyon sebebiyle kulak deliği şişmesi durumunda şişliğe ek olarak kızarıklık ve kaşıntı da oluşur.
Böcek ısırması, apse, sivilce, kist, dış kulak iltihabı, cerrahi işlemler, güreşçi kulağı da kulak deliği şişmesinin nedenleri arasında sayılmaktadır. Ayrıca ciltteki döküntüler, bazı estetik işlemler, kulağa darbe alınması, kulak kepçesinin iltihaplanması da nedenler arasındadır.
Kulak Deliğinin Şişmesi
Kulak deliği şişmesini tedavi etmek için hem tıbbi hem de bitkisel öneriler bulunmaktadır. Bitkisel önerilere bakıldığında şişliğin bulunduğu bölgeyi tuzlu su ile silmek, o bölgeye sıcak ya da soğuk kompres yapmak, bal ve limon suyu karışımını şişliğin üzerine sürüp yaklaşık yirmi dakika bekletmek fayda sağlamaktadır. Ancak bu öneriler ileri vakalar için geçerli değildir. Şiddetli ağrı ve buna benzer şikayeti bulunan hastaların en kısa süre içerisinde doktora gitmeleri gerekir. Genellikle kulak deliği şişliği enfeksiyon nedeniyle olduğundan dolayı doktor şişliği geçirmek için antibiyotik ilaç tedavisi uygulamaktadır.