Kulak Çınlaması Nasıl Geçer
Kimilerinde hafif şiddetli ve kısa süren kulak çınlamaları yaşanıyorken, kimilerinde ise devamlı ve yüksek şiddetli çınlamalar görülebiliyor. Çoğu zaman, teşhisi konulamayan ve psikolojik etkenlerden kaynaklandığı düşünülen kulak çınlamaları, bazı zamanlarda ciddi sağlık sorunlarının belirtisi olabilmektedir.
Kulakta çınlama, çok ciddi bir rahatsızlığın habercisi olabilmektedir. Bu nedenden dolayı, kulak çınlaması süreklilik gösteriyorsa ve rahatsız eden boyutlara ulaşıyorsa, bu durumlarda bir kulak burun boğaz hekimine görünmek gerekmektedir. Kulak burun boğaz doktoru, yapacağı baz işitme testlerini yapmasının ardından, çınlamaya herhangi bir hastalığın neden olup olmadığını tespit eder. Yapılan testler sonucunda teşhis edilen hastalıklar, genellikle iç kulak yapısının hasarlarına bağlı olarak gelişir. Ancak, iç kulak yapısındaki hasara bağlı oluşan bu tür hastalıklarda, tedaviler pek etkili olmamaktadır. Doktorun uygun göreceği tedavi yöntemine göre, kimi durumlar karşısında ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Kulak çınlaması yaşayan kişi için uygulanan ilaç tedavisinde damar genişletici özelliği olan ilaçlar kullanılmaktadır. Bu ilaçların en temel özelliği, hücre yaşlanmasına bağlı olarak yaşanan etkileri azaltmalarıdır. Geçmeyen, şiddetli kulak çınlamaları tedavisinde, ilaç tedavisinin yanında uzmanın gerekli gördüğü takdirde psikolojik destek de alınabilmektedir.
Bir tedavi yöntemi olarak kulak çınlama tedavisinde, maskeleme yöntemi de sıklıkla kullanılmaktadır. Maskeleme yöntemi tedavisinde, çınlama gelişmiş kulak cihazları tarafından maskelenir. Maskeleme görevini gerçekleştiren cihazlar, işitme cihazına bağlanarak hastanın çınlamaları duymasına engel olmaya çalışılır. Maskeleme yöntemi ile kulak çınlama tedavisi, pek çok hastada uygulanarak olumlu sonuçlar alınmıştır.
Kulak Çınlamasını Geçirmek İçin Ne Yapılmalıdır?
Alkollü ve kafein içeren içeceklerden uzak durulmalı
Sigaradaki nikotinin, iç kulakta kan akışını azaltmaya neden olduğu için kullanılmamalı
Strest ve aşırı yorgunluktan uzak durulmalı
Sürekli kullanılmakta olan ilaçlar varsa, kulak çınlamasına etki edip etmediğini öğrenmeli
Düzenli bir şekilde egzersiz yapılmalı
Boyun gerginliğine sebep olan (bisiklet kullanma gibi) spor yapmamalı
Dikkati kulaktan başka şeylere dağıtarak, kulak çınlamasına çok aşırı odaklanmamalı
Yüksek düzeyli sese maruz kalmamak, zorunlu kalınan hallerde ise kulak tıkacı kullanmalı
Maden suyu tüketmemeli
Sağlıklı beslenmeye dikkat edilmeli
Uyku düzenine dikkat edilmeli