Kulak Basıncı Belirtileri ve Tedavisi
Östaki borusunun, kulağın veya sinüslerin etkilendiği durumlarda meydana gelen rahatsızlıklar arasında kulakta basınç hissi bulunmaktadır. Kulak basıncının olması halinde neredeyse seslerin duyulamaz hale geleceği görülecektir. Büyük bir uğultu halinin yaşandığı durumlardan birisidir ve bunun kısa sürede geçiyor olmasına dikkat edilmelidir. Ancak durduk yere değil, basit ve zararsız bazı yöntemlerle bunu gerçekleştirmek gerekmektedir. İşte biz de şimdi sizlere kulak basıncının belirtilerini ve nedenlerini paylaşırken, tedavisinin de nasıl olması gerektiğine değineceğiz. Daha uzun süren ve basit tedavi yöntemleriyle düzelmeyen kulak basıncının yaşanması durumunda ise uzman bir KBB doktoru ile görüşmeniz gerekecektir.
Kulakta basıncın belirtileri nelerdir?
İki kulakta birden rahatsızlık hissi veya tek kulakta aynı şekilde dolgunluk hissi, baş dönmeleri, hafif dereceli işitme kayıpları, tıkanma hissi ve kulak çınlamaları, kulakta basıncı belirtileridir. Uzun süre basınç devam ettiğinde kulak ağrıları beraberinde gelecektir. Hafif olan işitme kaybı derecesini artırarak orta veya ileri dereceye geçecektir. Bununla birlikte burun kanaması da görülebilecektir. Tüm tedavilere rağmen sonuç vermediğinde ve kronik hal aldığında ise iltihaplı durumlar takip edecektir. Kulak zarı yırtılarak veya hasar görerek denge kaybına neden olabilecektir. Vertigo hastalığı da kulakta basıncın ileri seviyelerinde görülebilecek bir rahatsızlık olacaktır.
Kulakta basıncın nedenleri nelerdir?
Yukarıda belirtilerini aktardığımız kulakta basınca neden olan bazı faktörler bulunmaktadır. Bunlar uçakla yolculuk yapmaktan, otobüs yolculuk yapmaktan, yamaç paraşütünden veya suya dalmaktan dolayı yaşanacak olan basınç farklarıdır. Bunun dışında orta kulak iltihabı, östaki borusu tıkanıklığı ve sinüs boşluklarında meydana gelen iltihapların da bunu tetikleyebileceği görülecektir. Soğuk algınlığının tetiklediği, alerjik reaksiyonlardan ortaya çıkan veya burunda şekil bozukluklarından kaynaklanan sebeplerden ötürü de kulakta basıncın artmasına neden olacak faktörler görülecektir.
Kulak Basıncı Nasıl Geçer?
Uzman bir doktor kontrolünde kulakta basıncın nasıl geçeceğine dair fikir alabilirsiniz. Yapacağınız bazı egzersizler sayesinde kolaylıkla atlatabileceğinizi de görebilirsiniz. Sırtüstü kazanmak, yerçekiminden faydalanmak, ısı kompresi yapmak bu tedavi yöntemlerinden bazısı olarak tarif edilmektedir. Ayrıca basıncı dengelemek için bazı hareketleri de yapabilirsiniz. Ağız ve burun kapalı şekilde nefes alıp vermenin, esnemenin, sakız çiğnemenin ve güçlü şekilde yutkunmanın faydası olacaktır. Eğer alerjiden kaynaklanıyorsa bunun için ilaç tedavisine başlamanız gerekecektir. Sinüzit gibi durumlar karşısında iltihap önleyici antibiyotikleri kullanmanız etkili olacaktır. Böylece tıkanmayı önleyecek olan tedbirleri almış olacaksınız. Basınç sorununa karşı nemlendirmek için bir tencere sıcak suyun buharından da faydalanabilirsiniz.