Kulak Atması Nedir
Kulak Atması Nedir?
Kulak atması, kulakta meydana gelen nabız atışı şeklinde kalp atışı duyulmasıdır. Kişinin yattığı zamanlarda daha fazla hissedilen kulak atmasının birçok nedeni vardır. Her ne kadar bir ses gibi olsa da, kulak içinde oluşan bir kalp atışı hissidir.
Gündelik yaşamın yoğunluğu ve gürültüsünde çok hissedilmese de, yatarken daha fazla hissedilmesi, uyku sorunlarını da beraberinde getirir. Kişi bu nabız atışına odaklandığı için, uykusu kaçabilir.
Kulak Atması Nedenleri
Kulakta meydana gelen iltihaplanma kulak atması nedenleri arasındadır. İltihaplanma, kulak tıkanması ve tıkanmaya bağlı olarak kulak atması görülebilir.
Damar genişlemesi neticesinde kulakta nabız şeklinde ses duyulabilir. Kulak atması nedenlerinden olan bu durumun ciddi bir sağlık sorununa eğilimi yüksektir. Bu ihtimalin bilincinde olmak ve kalp atışı hissedildiğinde, kronikleşen bir hal aldığında doktora başvurmak çok önemlidir.
Solunum yolları iltihabı gibi rahatsızlıklarda da rastlanan bir durumdur. Boğazda iltihap oluşumu, kulak atması nedenlerindendir.
Kulak Atması Tedavisi
Kulak için böyle bir sorunla karşılaşıldığında, damar genişlemesi ve iltihap varlığı yüksek ihtimal olacağından, doktora başvurmak önemlidir. Özellikle kulak iltihabı, ileri dönemde işitme kaybı, şiddetli ağrı ve kulak zarı deformasyonuna neden olabileceğinden tedavi için bir an önce kontrol çok önemlidir.
Kulak atmasını, var olan bir rahatsızlık için bir uyarı ve sinyal olarak nitelendirmek gerekir. Kişiye kalp atışı şeklinde duyurulan bir mesaj olarak ifade etmek ve önlemi için doktora başvurmak, atılacak ilk adımdır.
Kulak, hem işitme organı hem de denge organı olarak vücudun en önemli organlarındandır. Kulak atması gibi rahatsız edici bir durumun oluşması, günlük yaşamı etkileyen, psikolojiyi negatif etkileyen bir durumdur.
Solunum yolları enfeksiyonlarına neden olabilecek ortamdan uzak durmak, genel sağlık durumuna dikkat etmek, kulak sağlığı için alınacak önemli önlemlerdir.