Kulak Arkasındaki Beze Neden Oluşur Nasıl Tedavi Edilir
Kulak Arkasındaki Beze Neden Oluşur? Tedavisi Nasıl Yapılır?
Kulak arkasında görülen beze, genellikle vücutta bir enfeksiyon olduğunu belirtir. Eğer, bu beze uzun süredir bulunuyorsa, tıbbi müdahale isteyen çok ciddi bir rahatsızlığın habercisi olabilir.
Lenf düğümleri; vücudun tamamında, özellikle de boyun, kulak arkası ve kol arkalarında bulunur. Bu düğümler küçük ve fasulye şeklindedir, bazı besin ve sıvıları barındırırlar.Ayrıca; kan ve vücut dokularında bulunan atık maddelerin vüücut dışına çıkarılmasına yardımcı olurlar. Lenf düğümleri; kandaki bakteri veya virüs gibi zararlı faktörlere karşı antikor üretir ve bunları sindirerek vücuttan atılmasını desteklerler. Bu atım işlemleri gerçekleşirken, lenf düğümlerinde geçici olarak şişmeler yaşanır. Bu şişme; genellikle ağrı oluşturmaz, ama rahatsızlık edebilir. Lenf düğümleri, yeni dokulara olduğu gibi, vücutta yaşanan değişimlere karşı hassastır.
Kulak Arkasında Bezenin Oluşma Nedenleri
Kulak arkasında beze oluşumuna neden olduğu düşünülen etkenler;
l Enfeksiyonlar: Eğer, kulak arkasında şişkinlik varsa, bu; kulak, göz veya kafa derisinde bir enfeksiyon olduğunun işareti olabilir. Aynı zamanda, bu şişlik alerjik bir reaksiyon göstergesi de olabilmektedir.
l Yaralanma: Boyun bölgesindeki yaralanmada, vücut yarayı iyileştirmeye çalıştığından lenf düğümleri şişme gösterebilir.
l Bağışıklık Sistemi Hastalıkları: Deri veremi, Haşimato Hastalığı gibi bazı bağışıklık sistemi hastalıklarının da lenf düğümlerinde şişmeye neden olabilir.
l Kanser: Bazı kanser çeşitleri, lenf düğümlerinin şişmesine neden olabilir. Lenfoma ya da kan kanseri gibi, hastalık olan hücrelerin vücut içinde dolaşması kanserlerin yaygın bir belirtisidir. Eğer, kulak arkasında beze görülüyorsa; bu bölgede oluşmuş bir tümör nedeniyle vücudun alarm verdiğinin işareti olabilir.
Kulak Arkasında Beze Tedavisi
Kulak arkasındaki bezenin tedavisi; neden olan rahatsızlığı ve eşlik eden belirtilerin tümünü gidermeyi hedefler. Evde tedavi genelde yeterlidir, eğer evde tedaviden olumlu sonuç alınamazsa, ihmal etmeden doktorunuza başvurmanız gerekir.
Evde Tedavi
Çoğu zaman, evde tedavi yeterli gelmektedir. Aşırı sıcak olmayan kompres uygulamak rahatlama sağlanabilir. Eğer boğaz enfeksiyonu ya da sinüs iltihaplanmaları varsa, tavuk suyu çorba ve çay gibi içecekler rahatlatıcı olabilir. Vücudunuz enfeksiyonlarla savaşırken, lenf düğümlerinin bir kaç gün şiş kalması normaldir.
Tıbbi Tedavi
Enfeksiyonun vücuttan atılımı sağlanınca, lenf düğümleri de eski boyutuna dönecektir. Eğer, uzun süredir düzelme sağlanamıyorsa, uzmanına başvurmanız gerekir. Uzman, ne tür enfeksiyon olduğunu ve uygun tedaviyi belirlemek amacıyla bir takım testler yapar. Beze oluşumuna neden olan tümör ya da diğer ciddi problemlerin varlığından şüphe duyulursa, X-ray ya da tomografi çekimleri yapılması gerekebilir. Kulak arkasındaki lenf düğümleri, özellikle de kanserli hücrelere duyarlılık gösterir. Düzensizlikleri dikkat çekiyorsa, acil tıbbi müdahale gerektirebilir.