Blog

Kulak Apsesi Belirtileri ve Tedavisi

Kulak Apsesi, Belirtileri ve Tedavisi

Kulağın iç kısmında meydana gelen iltihaplanmalar kulak apsesi olarak adlandırılmaktadır. İltihap neticesinde şiddetli ağrı ve şişlik meydana gelmektedir. Bu durum ise kişinin günlük yaşamını olumsuz şekilde etkilemektedir. Kulak apsesi belirtilerine bakıldığında ilk sırada duyma zorluğu çıkmaktadır. Kulağın iç kısmında yer alan iltihap işitmede zorlanmaya sebep olmaktadır.

Kulak Apsesi Belirtileri Nelerdir?

Kızarıklık kulak apsesi belirtileri içerisinde yer almaktadır. Bunun yanı sıra kulaktan sıvı akması, kulağa dokunulmasıyla birlikte ağrıların daha da şiddetlenmesi, geçici süreli duyma kaybı de kulak apsesine işaret etmektedir. Bu şekilde şikayetleri olan kişilerin kulak apsesine yönelik olarak doktor kontrolünde tedavi görmeleri gerekmektedir.

Kulak apsesi olan kişilerde özellikle kulak çubuğu kullanımına karşı son derece dikkatli olunmalıdır. Çünkü kulak çubuğunun apse oluşumunu tetikleyici etkisi bulunmaktadır. Bunun yanı sıra kulağın içinde yer alan ve kulağı koruyan mum, kulak çubuğu ile yok edilerek dengenin bozulmasına yol açmaktadır. Özellikle küçük yaştaki çocukların kulak çubuğu kullanımından uzak tutulması gerekmektedir.

Kulak Apsesi Nedenleri

Kulak apsesini önlemek için apseye yol açan nedenler hakkında bilgi sahibi olunmalıdır. Kulak apsesi genel olarak her yaştan insanda görülmektedir. En belirgin nedenleri arasında bakteriler ve mantarlar yer almaktadır. Bundan dolayı genellikle apse tedavisinde bakterilere karşı antibiyotik ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Ayrıca duş alırken kulağa su kaçırılması da apseye yol açmaktadır.

Kulak Apsesi Tedavisi

Kulak apsesi için uygulanacak tedavi apsenin derecesine göre değişmektedir. Herhangi bir apse durumunda kulak burun boğaz uzmanına muayene olmak gerekmektedir. Kulak önemli bir organ olduğundan dolayı kesinlikle ihmal edilmemelidir.

Tedavi uygulanırken öncelikli amaç apsenin yol açtığı ağrıyı en aza indirmek ve enfeksiyonu azaltmaktır. Bunun için antibiyotiklerin yanı sıra kulak damlaları da kullanılmaktadır. Uygulanacak olan tedavinin süresi ise hastanın durumuna göre farklılık göstermektedir. Genel tedavi süresine bakıldığında minimum on gün sürmektedir.

Kulak Apsesine Evde Tedavi

Hafif seviyeli, en fazla dört beş gün süren kulak apselerinde ağrıyı ve apseyi azaltmak adına doğal yöntemler uygulanabilir. Özellikle kulak ağrısına yönelik olarak sıcak kompres yapılmalıdır. Ancak bu sıcaklık iyi ayarlanmalı, kulak yakılmamalıdır. Bunun için temiz bir havlu ısıtılarak kulağa koyulmaktadır.

Kulak apsesi tedavisi için ılık zeytinyağı da işe yaramaktadır. Bir ya da iki yemek kaşığı saf zeytinyağı ılıtılarak birkaç damla iltihaplı kulağa damlatılır. Bu sayede kulak apsesinden dolayı meydana gelecek ağrı azaltılır ve tedavi süreci hızlandırılır.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu