Blog

Kulak Anatomisi Türleri ve Özellikleri

Duyu organlarımız arasında yer alan işitme görevini üstlenen kulaklarda, bunun yanında daha pek çok görevin gerçekleştiğini de görebiliriz. Bunun için kulak anatomisini bilmek, türleri hakkında fikir sahibi olmak ve özelliklerine hakim olmak gerekmektedir. Böylece hangi bölümünde, vücudumuzla ilgili hangi önemli görevlerin yerine getirildiğini çok daha iyi bir şekilde anlayabiliriz. Bu yazımızda sizlere kulak anatomisi, türleri ve özellikleri ile ilgili detaylı bir şekilde bilgi aktarmaya çalışacağız.

Dış kulak bölümü ve özellikleri nelerdir?

Gözle görülen dış kısımların simgelendiği bölümdür. Dış kısmına baktığımızda kulak kepçesini ve ortasında bir ovalliğin bulunduğu ve içeri doğru giden bir deliği görmek mümkündür. İşte bu koruyucu kısım dış kulak bölümüdür. Kulağımızın iç kısmındaki dokuları korumaktadır. Oval olan kısmı engebeli bir ovayı hatırlatmaktadır ve gelen seslerin frekansını artırarak içe aktarmaktadır. Kulak memesinde bulunan denge sinirleri ise sesin geldiği yöne doğru hareket edilmesini sağlamaktadır.

Orta kulak bölümü ve özellikleri nelerdir?

Genel olarak hava boşluğu olarak da adlandırılmaktadır ve üzengi, örs, çekiç gibi kas şeklinde kemiklerin bulunduğu bölümdür. Hava basıncının dengelendiği alan olan östaki burada mevcuttur. Boru şeklindedir ve burnun üst geniz kısmı ile orta kulakta uç kısımları bulunmaktadır. Bu da genizden yapılan hava alışverişi sayesinde hava basıncının dengelendiği alanı işaret etmektedir. Böylece dengeli bir basınç sayesinde duyma işlevinin yerine getirildiğini söyleyebiliriz.

İç kulak bölümü ve özellikleri nelerdir?

Dengemizi sağlamakta olan bölümdür ve sıvımsı labirentler şeklinde olan kısımdır. Böylece duymamızı sağlayacak olan uyarıları beyne götürecek olan sistemleri barındırmaktadır. 3 boyutlu salyangozu andıran denge daireleri sayesinde işitme ve vücut dengesinin sorunsuz bir şekilde sağlanmasına olanak verilmektedir.

Arka kulak bölümü ve özellikleri nelerdir?

Kulağın arkasında bulunan kemiksi yapıdır. Bu kemiğin çevresinde 4 tane uyarıcı sinirlerin bulunduğunu söylemek mümkündür. Alt ve üst işitme sinirleri olarak adlandırılan bu alanda bunların dışında mimiklerin kullanılmasını sağlayan yüz sinirleri ile dengeyi kurmak amacıyla uyarıcı denge sinirleri bulunmaktadır. Bu alan aynı zamanda darbelerden korunmalıdır. Çünkü beyne uyarıcı nitelikte sinyalleri göndermekte olup, denge ve işitme ile ilgili işlevlerin sorunsuz bir şekilde yerine getirilmesine olanak vermektedir. Bu da en ufak bir zarar görmesi halinde kalıcı hasarların oluşabileceğini gösterecektir. Bu nedenle dikkatli olunması gerekir.

Bu kısımların herhangi birinde görülecek kalıcı hasarlara karşı önlem almak için akıntı, duyma güçlüğü veya buna benzer şikayetler olduğunda uzman bir doktora görünmek gerekmektedir.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu