Kulak Altı Beze Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi
Kulak Altı Beze Şişmesi, Belirtileri ve Tedavisi
Kulağın arka kısmı ve alt bölgesinde ve hemen herkeste oluşan bezeler genellikle yağ bezesiyle karıştırılır. Kulak altı bezeleri bazen şiddetli, bazen de hafif ağrılı olarak ortaya çıkabilir. Birçok rahatsızlığın habercisi olma ihtimali yüksek olan kulak altı beze şişmesi, boyun bölgesinde bulunan lenf bezlerinin şişmesiyle meydana gelir. Bu lenf bezleri, vücutta bağışıklık sisteminin en önemli parçalarından birini teşkil etmektedir. Bu bezlerin şişmesi, vücuda giren mikroplarla savaşan hücrelerin sayısının artması sonucu oluşur. Bir nevi vücutta alarm mekanizması görevini görürler.
Kulak Altı Beze Şişmesi Nedenleri
Yağ bezeleri; herhangi bir iltihaplanma olmadan, genellikle aşırı kiloya bağlı olarak oluşan yağ bezeleri, zararsız şişliklerdir. Bu bezeler kişi zayıflayınca kendiliğinden geçer. Bu tür bezelerde endişe edecek bir durum yoktur.
Kulak iltihabı; kulak bölgesinde bakterilerin çoğalmasıyla, kulakta enfeksiyon görülür. Bu durum şiddetli ağrılara sebep olur. Kulak enfeksiyonuna bağlı oluşan şişliklerde, vakit kaybetmeden bir Kulak Burun Boğaz doktoruna müracaat edilmelidir.
Lenf düğümü ve tükürük bezleri; lenf düğümü ve tükürük bezlerinde oluşan şişlikler kulak altı beze şişliklerinin en temel nedenlerindendir. Bu durum ihmale gelmeyecek bir durumdur. En kısa zamanda bir KBB doktoruna gidilerek tedavi olunmalıdır.
Kanser; genellikle kulak altı beze şişlikleri zararsız nedenlere dayanır. Ancak, bazen nadir de olsa bu şişliklere kanser sebebiyet verebilir. Bu bezlerde oluşan iyi ya da kötü huylu tümörler bu şişliklere sebep olur. Yapılacak olan tahlil ve tetkiklerle tümörün iyi huylu mu, kötü huylu mu olduğu anlaşılır.
Kulak altında beze oluşmuşsa ve bu beze çok şiddetli ağrılar ve kızarıklıkları da beraberinde getiriyorsa vakit kaybetmeden bir hekime başvurmak gerekir.
Kulak Altı Beze Şişmesi Tedavisi
Bu bezelerin tedavisi, kulak altı beze şişmesini ve buna bağlı olarak da diğer rahatsızlıkların giderilmesini amaçlar. Evdeki tedavi yetmezse bir hekime başvurulması gerekir. Uygulanacak basit yöntemlerle, kulak altı beze şişmesinin tedavisi evde yapılabilmektedir. Bezenin olduğu bölgeye sıcak kompres uygulayarak rahatlama sağlanır. Sıcak içecekler içilerek, sinüsler ve boğaz rahatlatılabilir. Lenf düğümlerinin birkaç gün şiş kalması, vücudun enfeksiyonla savaştığı anlamına gelir. Evde tedavi yeterli olmayan durumlarda, doktor tedavisine ihtiyaç duyulur. Doktor antibiyotik vererek enfeksiyonu tedavi yoluna gider. Doktor önce bir takım testler yaparak ne tür bir enfeksiyon olduğunu tespit eder ve tedavi yöntemini ona göre belirler. Yapılan testler sonucu kötü huylu tümör oluşumu tespit edildiğinde, o bölge operasyonla alınır ve tedaviye gidişata göre yön verilir.