Blog

Kulak Akıntısının Nedenleri Belirtileri ve Tedavisi

İnsan vücudunun sağlıklı bir şekilde işleyişine devam edebilmesi için, her organın ayrı ayrı görevleri bulunmaktadır. Bu görevlerin hepsi birbiriyle bağlantılı olup, bir bütün içinde işlemektedir. Kulak, organların görev dağılımında, önemli işlevleri yerine getirmektedir. Gerek işitme görevi gerekse denge sağlama görevinden dolayı öneli olan kulakta, bazı sebeplere bağlı olarak çeşitli hastalıklar görülebilir. Kulak akıntısı, yaygın olarak görülen bir kulak hastalığıdır. Bazı durumlarda rengi berrak kıvamı sıvıdır, bazı durumlarda ise rengi ve kıvamı koyu, üstelik kötü kokuludur.

Kulak Akıntısının Nedenleri

Orta kulak iltihabı: Ota kulak iltihabı, çoğu kulak şikayetinin nedenidir. İltihap ile birlikte kulak zarında delinme de varsa, kulak akıntısı oluşabilir.

Dış kulak İltihabı: Yetişkinlerde ve çocuklarda sık olarak görülmektedir. Sebepleri farklı olsa da, belirtileri aynıdır. Dış kulak iltihabı, kulak akıntısına neden olmaktadır.

Enfeksiyonlar: Kulak akıntısı şikayeti olanlarda, altta yatan sebep genelde kulak enfeksiyonlarıdır. Ancak, dış kulak iltihabı, doğrudan kulak akıntısının sebebidir. Orta kulak iltihabı ise, beraberinde kulak zarında delinme varsa akıntı sebebi olabilir. Orta kulak iltihabına bağlı kulak akıntısı, şiddetli ağrıyla birlikte hissedilirken, dış kulak iltihabına bağlı akıntı sadece kaşıntıyla beraber görülebilir.

Yüzücü Kulağı Diye Adlandırılan Akıntı: Suyla temas edildiğinde, dış kulakta bakteriler nedeniyle enfeksiyon oluşması durumunda kulakta akıntı ve kaşıntı görülebilir.

Travmalar: Kafaya alınan bazı darbeler sonucunda kulaktan akıntı gelebilir. Ancak bu akıntı, kafaya alınan darbe nedeniyle beyin omurilik sıvısı olabilir ve acil tedavi gerektirmektedir.

Kulak Akıntısının Tedavisi

Kulak akıntısının tedavisi, diğer tüm hastalıklarda olduğu gibi, öncelikle ayrıntılı bir muayene sonrasında yapılır. Çünkü, hastalığın tedavisi için öncelikle teşhisi gereklidir. Kulak akıntısına sebep olan etkenler, çok çeşitli olabileceğinden, uygulanacak tedavi yöntemi, çeşitli testlerden sonra belirlenmektedir.

İltihap nedeniyle oluşan kulak akıntıları genelde, antibiyotik ilaçlar ile tedavi edilir. Bazı vakalarda, kulak damlası ve ağrı kesici ilaçlarla kulak akıntısı giderilebilir. İltihap dağılınca, akıntı şikayeti de ortadan kalkar. Kulak zarı delinmelerinde ilaç tedavisi veya doğal yöntemlerle iyileşme gibi bir durum söz konusu değildir. Bölgeye yama ile ufak bir operasyon uygulanabilir.

Kulak zarı delinmesi haricinde, kulak akıntısının tedavisi için uygulanacak yöntem genellikle ilaç tedavisidir. Antibiyotik içerikli ilaçlarla, iltihabın yayılması önlenir. Belirli bir süre sonra hasta tekrar muayeneye çağrılarak kontrol edilir. Bu dönemde önemli olan, kulağa herhangi bir cisimle yanlış bir müdahalede bulunmamaktır. Aksi takdirde, daha farklı sorunlar ortaya çıkar ve tedavi süreci zorlaşır.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu