Kulak Ağrısı ve Tıkanıklığı Belirtileri ve Tedavisi
Kulak Ağrısı ve Tıkanıklığı, Belirtileri ve Tedavisi
Kulak, yaşamsal dengenin sağlanmasında büyük etkisi olan beş duyu organından biridir. İşitme konusunda, insan için ancak sorun olduğunda değeri anlaşılan bir organdır. Özellikle görevini kusursuz yapması, kendisinin ne kadar iyi korumamız gerektiğinin çoğu zaman bilincinde olmadığımızı göstermektedir. Kulak da vücudun her organı gibi temiz tutulması, sağlıklı olduğuna dikkat edilmesi gereken bir organdır.
Kulakta yaşanan sorunlarla, maruz kaldığı bir hasar ortaya çıkar. Günlük yaşamın kalitesini düşüren bu rahatsızlıklarda tıbbi müdahale ve tedavi gerektirmektedir.
Kulak ağrısı ve kulak tıkanıklığı bu rahatsızlıkların belirtileri ve hasarların sorunlarından ikisidir.
Kulak Ağrısı Nedir?
Kulak ağrısı, orta ve iç kulakta meydana gelen enfeksiyonlarda meydana gelmektedir. Kulak içindeki bakterilerin neden olduğu bu iltihaplanma, kulak kanallarının çevresel etkenlerin nedeniyle oluşabilir. Kulak, solunum yolları ile bağlantısının olması nedeniyle, üst solunum yolları iltihabının da iç kulağa yansıması ile de gerçekleşebilir.
Kulak ağrısı nedenlerinden biri de alerjilerdir. Alerjik bir yapıya sahip vücutta, böyle bir reaksiyon oluşması durumunda, solunum yollarında oluşan mukus, kulak zarına doğru baskı uygulayabilir. Kulak zarının bu baskı ile ağrı oluşturması olasıdır. Çevresel etkenlerden kaynaklı alerjilerde, solunum yollarının ve dolayısıyla kulak zarının da etkilenmesi oldukça kolay olabilmektedir.
İç kulakta yer alan östaki borusu, ağız ile bağlantılıdır. Ağız açıldığında, östaki borusuna ait kapakta açılarak solunum yolları ile kulak arasında hava akışı sağlanır. Bunun nedeni, dış hava basıncı ile kulak içi basıncın arasındaki dengenin sağlanması içindir. Normal şartlar altında, kulak yüksek bir basınca maruz kalmaz. Fakat uçak yolculuğu gibi, ortam basıncının normalin üzerinde olması, kulak için dengenin bozulduğu bir sorun ortaya çıkarabilir. Kulağın yüksek basınca maruz kalması durumunda, kulak ağrısı meydana gelebilir.
Kulak ağrısına neden olan bir başka durum ise, kulak zarının hasar görmesi, zedelenmesi veya yırtılmasıdır. Kulak zarı, acilen tıbbi bir müdahale gerektiren sorundur. Bu yüzden kulak zarının zarar göreceği cisimlerin kulağa sokulmaması gerekir. Farkına varmadan kulak zarının yırtılması sorunu ortaya çıkabilir.
Kulak Ağrısının Belirtileri: Baş dönmesi, kulak içi veya kula çevresinde ağrı ve şişlik, bulantı ve kusma gibi belirtileri olmaktadır. Vücudun denge unsuru kulakta böyle bir sorun, dengede bozukluğa da neden olmaktadır.
Kulak Tıkanıklığı Nedir?
Kulak tıkanıklığı, kulak kiri olarak bilinen, kulak kanallarındaki birikintilerdir. Kulak kanalı bezleri tarafından üretilen kulak kirinin bilim dünyası tarafından neden oluştuğu ile ilgili net bir kanaat ortaya atılamamıştır. Fakat kulak kirlerinin kulak kanalında birikmesinin, çevreden gelen ve kulağa zarar verecek toz, kir ve partiküllerin, kulak içine ilerlemesini engellemek olduğu düşünülmektedir. Bir yandan faydalı bir anatomik tepki olarak görülse de kulak kirleri, zamanla kulak tıkanıklığına neden olmaktadır. Kulaktaki bu birikinti içinde zararlı maddelerin tutunması, başka rahatsızlıklar için bir potansiyel risktir. Kulak tıkanıklığı, kulakta meydana geldiğinde, kulak içi baskıya, enfeksiyonlara veya işitme kaybına neden olabilir. Kulak tıkanıklığı belirtileri arasında da bu rahatsızlıklar sayılabilir. Oluşan iltihaplanmaya kulak çevresinde şişliğe de neden olabilir.
Kulak Ağrısı Ve Kulak Tıkanıklığı Tedavisi
Kulak Ağrısı: Kulak ağrısına neden sorun belirlendikten sonra tedavi bu yönde ilerletilir. Ağrı kesici, ilaç tedavisi, boyun egzersizleri, soğuk ve sıcak tedavi ve kulak damlası kulak ağrısı için uygulanan tedavi yöntemleridir.
Kulak Tıkanıklığı: Tedavisinde, tıkanıklığa neden olan birikintinin yumuşaması ve dışarı kendiliğinden çıkması için kulak damlası kullanılmaktadır. Ayrıca özel tıbbi aletlerle, uzman doktorlar tarafından kulak temizliği yapılabilmektedir. Kulağın dezenfekte edilmesi için oksijenli su da destekleyici tedavi yöntemidir.