Kulak Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi
Kulak Ağrısı, Belirtileri ve Tedavisi
Kulağın kendisinden olan ya da başka organlardan da olabilen ağrılara kulak ağrısı denir. Kulak ağrıları, kulağın kendisinden kaynaklı olan birincil kulak ağrısı ya da tıptaki adıyla Primer Otalji ya da başka organlardan kaynaklı ikincil kulak ağrıları ya da tıptaki adıyla Sekonder Otalji olarak ikiye ayrılır. Bu ağrının birincil mi ikincil mi olduğunu sadece uzman bir hekim bilebilir. Ağrıyı hafifletmek için, kulağı soğuktan korumak, kaşımamak ve gelecek olan darbelerden korumak gerekir. Kulağın kendisinden kaynaklı olan yani birincil kulak ağrıları, dış kulak ağrısı, orta kulak ağrısı ve iç kulak ağrısı olmak üzere üç başlıkta incelenir.
Kulak Ağrısı Belirtileri
Genellikle çocuklarda görülen kulak ağrısı yetişkinlerde de görülmektedir. Kulak ağrıları tek kulakta olabileceği gibi her iki kulakta da olabilir. Ağrılar zonklama ve yanma şeklinde olmaktadır. Bu ağrıların neden kaynaklı olduğunun araştırılması için bir doktora başvurulmalıdır. Kulak ağrısı belirtileri arasında en sık görülen belirti, enfeksiyon ve iltihaplanmalardır. Ağrının yanı sıra, baş dönmesi ve az duyma gibi sorun yaşanıyorsa en kısa zamanda bir doktora başvurulmalıdır.
Birincil Kulak Ağrıları
Dış kulak yolunda oluşan enfeksiyon ve mantar, kıl kökünde iltihaplanma, dış kulak yolunda yabancı maddelerin olması, kulak kiri, dış kulak veya zar yolunda oluşan travmalar, virütik hastalıklar, dış kulakta oluşmuş olan iyi ya da kötü huylu tümörler, kulak kepçesinin donması ve kulak zarının iltihaplanması dış kulakta ağrıya neden olan faktörler arasında yer alır. Çocuklarda görülen orta kulakta sıvı birikmesi, bazı kulak sinirlerinde oluşan ağrılar, mastoit kemiğinin iltihaplanması, orta kulak iltihabı, orta kulakta bulunan iyi ya da kötü huylu tümörler orta kulakta ağrıya sebep olan faktörler arasındadır. İç kulağa yakın yerde veya işitme sinirinde oluşan tümörler, orta kulak iltihaplarının iç kulağa doğru yayılması, beyin zarında iltihaplanma ve iç kulak denge sinirinde oluşan iltihaplanmalar iç kulakta ağrıya sebep olan faktörler arasındadır.
İkincil Kulak Ağrıları
Diş ve diş eti problemlerinden kaynaklı ağrılar, dil iltihabı, yemek borusu iltihabı, yemek borusunda rastlanılan yabancı cisim, mide fıtığı, dil kanseri, tiroid bezinin iltihaplanmış olması, yemek borusunda oluşan iyi ya da kötü huylu tümörler ikincil kulak ağrılarına neden olur. Bunların yanı sıra, sinüslerde oluşan tümörler, göğüste oluşan ağrılar, burun içinde oluşan rahatsızlıklar, akciğerlerden kaynaklı rahatsızlıklar, bronşlardan kaynaklı rahatsızlıklar, gırtlak kanseri ve gırtlakta oluşan rahatsızlıklar, bademcik ameliyatı ve bu ameliyattan sonra oluşan enfeksiyonlar, boyundaki yaralanmalar ve lenf bezi iltihapları, gürültülü ortamlarda fazla kalma, uçak yolculuğu, havuza ya da denize girerken kulağa su kaçması ve aşırı yüksek sese maruz kalma ikincil kulak ağrılarının nedenleri arasındadır.
Kulak Ağrısı Tedavisi
Kulak ağrısı tedavisi için evde uygulanacak yöntemler vardır. Kulağa sıcak tutmak gerekir. Ya saç kurutma makinası ile kulağa sıcaklık tutulur ya da ütü ile ısıtılan bir havlu kulak üzerine konur. Bu yöntemler kulak ağrısını azaltır veya geçirir.