Kulak Acıması ve Sebepleri Nelerdir
Kulak Acıması ve Sebepleri Nelerdir?
Kulak acıması, kendini kişiye hissettiren ve rahatsız edici bir durumdur. Dış etkenlere veya kulak içindeki sorunlara bağlı olarak bu acı herkeste oldukça fazla rastlanan bir durumdur.
Kulak acımasının nedenlerini bilmek, acıya eşlik eden belirtilerinin bilincinde olmak, kulak sağlığı ve işitme kalitesi için çok önemlidir.
Kulak acıması, iç ve dış kulakta meydana gelen rahatsızlıklardan dolayıdır. Dış ortama dış kulak ile bağlı olan kulak yapısı, östaki borusunun solunum yolları ile irtibatı kulak acısı riskini arttırabilmektedir.
Kulak Acıması Sebepleri Nelerdir?
Alerjik bir yapıya sahip kişinin, solunum yollarında bu alerjinin etki göstermesi ve mukus oluşumu, östaki borusundan geçerek kulak zarına baskı uygulayabilir. Böyle bir durumda kulak acıması gerçekleşebilir.
Östaki borusunun, ağız açıldığında açılarak kulağa hava akışının sağlanması, kusursuz işleyen bir mekanizmadır. Normal şartlar altında kusursuz çalışan, iç ve dış basıncı dengeleyen bu sistem, basınç farkının çok fazla olduğu ortamlarda kısa süreli sorun yaşayabilir. Örneğin, dış hava basıncının çok yüksek olduğu uçak yolculuğu gibi durumlarda, basınç farkından kaynaklı olarak kulak acıması gerçekleşebilir. Kulak acıması daha sonra kendiliğinden geçecektir. Böyle bir durumda kulak acıması, kulak tıkanıklığı gibi bir his olduğundan, kişinin kulağı açmak için yabancı bir cisimle müdahale etme ihtiyacı oldukça tehlikelidir. Kulak zarına zarar verme riski vardır.
Kulak acıması, orta kulak enfeksiyonu durumunda kulakta sıvı birikmesi ile de oluşabilir. Böyle bir durumda üst solunum yollarından kaynaklı soğuk algınlığı başlıca nedendir.
Kulağın bir darbe, kaza veya başka bir zorlama da kulak acıması sebeplerindendir. Hem travma riski hem de hassas bir organ olan kulak için işitme kaybı tehlikesi olacağından, mutlaka doktora başvurmak gerekir.
Kulak acıması sebeplerinden biri de kulak zarının zarar görmesi veya delinmesi durumudur. Böyle bir duruma neden olamamak için, kulak tıkanıklığı hissine karşılık olarak kulak içine sokulan sivri cisimler, kulak zarının delinmesine neden olabilmektedir. Kulak acıması, böyle bir durumda dinmeyen ve mutlaka tedavi gerektiren bir acıdır.
Kulak acımasına eşlik eden, kulakta yanma hissi, baş dönmesi, bulantı ve halsizlik gibi belirtiler gözlemlenebilir.