Kronik Lösemi Nedir
Kronik Lösemi Nedir?
Kronik lösemi ilk bakışta olgun ve sağlıklı gibi görünen fakat normal kan hücrelerinin yerine getirmesi gereken çoğu işlevi yapamayan kan hücrelerinin vücutta çok sayıda bulunmasıyla ortaya çıkan oldukça ciddi bir sağlık sorunudur. Hastalığın belirtileri hemen ortaya çıkmadığı için kronik lösemide tedavi sürecine bir an önce başlanabilmesi için en ufak bir şüphede vakit kaybetmeden bir uzmana görünmekte fayda vardır.
Kronik lösemi genel olarak 2 ana başlıkta incelenmektedir.
Kronik Lenfoid Lösemi (KLL)
Normal olgunlaşmış lenfosit gibi görünen ancak enfeksiyonlara karşı vücudu korumada etkili olmayan lenfositlerin kemik iliğinde artışıyla meydana gelen bir hastalıktır. Kronik lenfoid lösemi hastalığında kemik iliğinde çoğalan kanser hücreleri kan ve lenf nodlarına da yerleşerek lenf düğümlerinin şişmesine neden olur. 30 yaş altında nadir olarak görülen KLL özellikle 60-70 yaş grubunu tehdit eden bir hastalıktır.
Saçlı Hücreli Lösemi
KLL ‘den daha farklı bir yapıda olan saçlı hücreli lösemi de bir çeşit kronik lösemidir. Saçlı hücreli löseminin KLL ‘den farkı bu hastalığın ilaç tedavisiyle kontrol altına alınabiliyor olmasıdır.
Kronik Myeloid Lösemi (KML)
KML normal myeloid hücresi gibi görünen fakat yapması gereken işlevleri yerine getirmeyen myeloid hücrelerinin vücutta yayılması sonucunda oluşan bir hastalıktır. Zararlı myeloid sayısı sağlıklı hücre kalmayana kadar artmaya devam eder. Kronik myeloid lösemi genelde 25-60 yaş grubunda daha sık görülmesinin yanında lösemilerin yaklaşık %25 ‘ini oluşturur. Erkeklerde bayanlara oranla daha sık görülen KML bazı durumlarda kemik iliği nakli ile tedavi edilebilmektedir. Kronik myeloid hastalığının oluşma ihtimali yaş ilerledikçe artmaktadır. Bununla birlikte 4 yaş ve altı çocuklarda daha sık görülür.
Yapılan bazı araştırmalar sonucunda löseminin oluşmasını tetikleyen etkilerin aileden kaynaklanabileceğine dair bazı veriler elde edilmiştir. Genetik faktörlere bağlı olarak ortaya çıkan hastalık türlerinde bazı lösemi çeşitlerinin oluşma ihtimali normal kromozom yapısına sahip kişilere göre daha fazladır. Ancak yine de löseminin genetik ve ailevi nedenlere bağlı olarak oluşmasıyla ilgili kesinlik yoktur. Ayrıca radyasyon ve benzen tarzı zararlı maddelerle temas edilmesinin myeloid lösemi oluşumunda etkili risk faktörleri oldukları bilinmektedir.