Blog

Kronik Kalp Yetmezliği Belirtileri ve Tedavisi

KRONİK KALP YETMEZLİĞİ, BELİRTİLERİ VE TEDAVİSİ

Vücudumuzun oksijen ve besin gibi metabolik gereksinimlerini karşılayan kan, kalbin pompa görevi görmesi ile vücudumuza dağılır ve dokulara ulaşır. Kalbin, vücudun ihtiyacı kadar kanı pompalayamaması durumunda kalp yetmezliği ortaya çıkar. Kalp yetmezliğinin ortaya çıkışı, süresi ve ciddiyeti her hastada farklı gelişir. Kalp yetmezliği kronik ve akut olarak iki çeşittir. Akut kalp yetmezliğinde belirtiler aniden ortaya çıkarken, kronik kalp yetmezliğinde şikayetler yavaş yavaş ortaya çıkar ve zamanla kötüleşir. Kronik kalp yetmezliği tehlikeli bir hastalıktır, ancak kalbin durduğu ya da artık çalışmadığı anlamına gelmez. Bu durum, pompalanması gereken kanın pompalanmadığı anlamına gelir. Kronik kalp yetmezliği;

l 65 yaş ve üzeri kişilerde,
l Sigara içen, tuzlu, yağlı ve yüksek kolesterolü besinler tüketen, yeterince fiziksel aktivitede bulunmayan kişilerde,
l Kroner kalp hastalığı, yüksek tansiyon, tip2 diyabet veya kalp krizi geçirmiş olan kişilerde daha yaygın görülmektedir.
Belirtileri
Sağlıklı bir kalp yüzde 50 ya da daha fazla oranda kan tahliyesi yapabilirken, kalp yetmezliği olduğunda bu oran azalmaktadır. Bu durum da kalbin yorulmasına ve zarar görmesine neden olmaktadır. Kronik kalp yetmezliğinin belirtileri yavaş yavaş ortaya çıkmakta ve ilerlemektedir. Aşağıdaki belirtilerden biri ya da bir kaçının olması kronik kalp yetmezliği olduğunu gösterir:

l Kronik kalp yetmezliği olması durumunda nefes darlığı ortaya çıkmaya başlar. Nefes darlığı başlangıçta efor gerektiren aktivitelerde ortaya çıkarken, zamanla efor gerektirmeyen aktivitelerde hatta istirahat anında bile ortaya çıkmaya başlar.
l Kan, kalp tarafından kas dokularına yeterince pompalamadığından yorgunluk, halsizlik, bitkinlik gibi şikayetler ortaya çıkmaya başlar.
l Kanın yeterince pompalanamamasına bağlı olarak kan damarlarda birikir. Yer çekimine bağlı olarak ayak, bacak, karın gibi vücudun alt bölgelerinde biriken kan, vücutta ödem oluşmasına neden olur.
l Mide-bağırsak sistemi hareketlerinin azalmasına neden olan kalp yetmezliği iştahsızlık, bulantı ve kusmaya neden olur.
l Kronik kalp yetmezliğinden dolayı vücutta sıvı birikimine bağlı kilo alımı ya da tedavi veya iştah kaybına bağlı kilo kaybı olabilir.
l Kalp yetmezliğinden dolayı kanın akciğerde birikmesiyle öksürük ortaya çıkar.
l Kalp yetmezliği olan hastalar gece yattıkları zaman kan vücutta tekrar dolaşıma girer. Bunun sonucunda böbrekler idrar yapımını arttırır. Bu sebeple, gece sık ve bol miktarda idrara çıkma isteği oluşur.
l Kalbin kan pompalama gücü zayıflayınca beyne de az kan gider. Bu durumda baş dönmesi, göz kararması ve bayılma gibi durumlar meydana gelebilir.
l Kronik kalp yetmezliğinde kalp yeteri kadar kan pompalayamaz ve bu durumu telafi etmek için normalden daha hızlı atar.
l Kalp yetmezliği semptomları, hastaları yorgun, bitkin ve sinirli hissettirdiğinden depresyona neden olabilir.
Tedavisi
Kronik kalp yetmezliği tanısı koymak için bazı testler yapılır. Bu testlerle kalbin pompaladığı kan miktarına bakılır ve kalple akciğerin vücuda nasıl oksijen sağladığı gözlenir. Kalp akciğer egzersiz testleriyle de hastaların efor kapasitesine bakılır. Tüm bu testler sonucunda kalp yetmezliği teşhisi konulunca ilaç tedavisi ve cerrahi müdahale uygulanarak tedavi edilir.

İlaç tedavisi: Hastanın genel sağlık durumu ve hastalığın şiddetine göre doktor tarafından idrar söktürücüler, enzim engelleyiciler, ritim düzenleyiciler, damar genişletici, kan sulandırıcı ve kolesterol düşürücü ilaçlar verilebilir.

Cerrahi müdahale: Kalp ritim anormalliği ve kalbin elektriksel iletiminde problem olması durumunda kalp pili denilen özel cihazlar takılarak şikayetlerin azalması sağlanır. Kalp damarlarına stant yerleştirilmesi, bypass operasyonu, kalp kapağı operasyonu ve kalp nakli de uygulanan cerrahi müdahalelerdir.

Yaşam tarzını değiştirerek kalp yetmezliğine karşı alınabilecek bazı önlemler de vardır:

l Kilonuzu koruyun.
l Tuz tüketimini azaltın.
l Sigara ve alkol kullanmayın.
l Potasyum açısından zengin gıdalar tüketin.
l Günlük egzersiz ve aktivite miktarını arttırın.
l Fazla sıvı vücutta birikebileceğinden kalp yetmezliği hastaları günde 1.5-2 litre arası sıvı tüketmelidirler.
l Yağ ve kolesterol alımını azaltın.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu