Kredi Faiz Desteği Nedir
Kredi Faiz Desteği Nedir?
İşletmelerin aktif çalışma dönemleri boyunca birçok kredi kullanma durumları söz konusu olmuştur. Şirketler belirli zamanlarda demirbaş alımı, mal alımı ve sermaye desteği gibi durumlar kredi kullanma ihtiyacı hissederler. Bu kredilerin miktarları firmaların bütçelerinde belirledikleri miktarlara göre belirlenir. Her firma büyüklüğü oranında ve gelir gider dengesi durumuna göre kredi imkanlarını belirlerler.
Şirketlerin kredi kullanım amaçları projelerini büyütmek amacı ile olabildiği gibi bazı durumlarda da devlet destekli teşvik kredileri olarak da kendimi gösterebiliyor. Ancak hangi tür kredi olursa olsun hepsinin ortak noktası kredi kullandırım merkezi bankalardır. Kar amacı güden firmalarda kredilerin faiz ve dosya masrafları genel hesaptan düşülmüş olsa da yine de firmalar için bir külfet olmaktadır.
Firmalar tarafından yüklü miktarlarda ve çok sık olarak kullanılan krediler için ödenen bu ücretler çok ciddi rakamlara ulaşabiliyor. Ancak bazı durumlarda şirketlere kredi faiz desteği sağlanabiliyor. Kredi faiz destekleri işletme ve firmaları faiz yükünden kurtararak bir külfetin üstesinden gelmelerini sağlıyor.
İşletmelerin Kredi Faiz Desteği Alabilmelerindeki Şartlar Nelerdir?
İşletmelerin kredi alırken faiz desteğinden faydalanmaları belirli koşullara bağlıdır. Bankalardan kullanılan klasik krediler bu destek dışında kalmaktadır. Kredi faiz destekleri bankaların yapmış oldukları bir uygulama değildir.
Aynı zamanda kullanılan her kredi için geçerli değildir. Kredi faiz desteklerinde faizsiz bir kredi kullandırma durumu söz konusu değildir. Kredinin faizini bankaların haricinde bulunan ve destek veren kurumlar tarafından sağlanmaktadır.
Şirketlerin kullanmış oldukları kredi miktarları yüksek olduğu için bu kredilerin faizleri de yüksek olmaktadır. Bu nedenle bazı kurumlar şirketlere kredi faiz desteği sağlayarak şirketlerin kolay bir şekilde kredi kullanmalarına olanak sağlamaktadır. Kredi faiz desteği sunan ve devlet teşvikini içeren en büyük kurum KOSGEB’tir.