Blog

Koroner Kalp Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Koroner Kalp Hastalığı, Belirtileri ve Tedavisi

Koroner kalp yani diğer adıyla koroner arter hastalığı kalp hastalıkları içerisinde en yaygın görülen hastalıklardan biridir. Bu durum kalbe giden damarlarda meydana gelen tıkanmalara ya da daralmalara verilen genel bir addır. Daralmaların nedeni kalbin beslenmesini sağlayan atardamarların duvar kısmında yer alan plaklardır. Eğer bu damarlar tamamen tıkanırsa kalp krizi meydana gelmekte ve bu kriz çoğunlukla ölüme sebebiyet vermektedir.

Koroner Kalp Hastalığı

Koroner kalp hastalıklarının ortaya çıkma yaşı genel olarak kırk yaş ve sonrasıdır. Ancak genetik olarak ailesinde elli beş yaşından evvel koroner kalp hastalığı geçiren biri varsa bu kişilerde kırk yaşından önce de hastalık görülebilir. Genel olarak kadınlara kıyasla erkeklerde görülme olasılığı dört kat daha fazladır. Bunun nedeni ise kadınlarda bulunan östrojen hormonunun koruyucu özelliğe sahip olmasıdır. Bu hormon menopozdan sonraki dönemde azaldığından dolayı kadınlarda koroner arter hastalığının görülme yaşı menopozdan sonrasıdır. Çoğunlukla hastalık erkeklerde elli kadınlarda ise atmış yaşından sonra teşhis edilebilmektedir. Yapılan çalışmalara günümüzde koroner arter hastalığı bulunan kişi sayısının son derece fazla olduğunu göstermektedir.

Koroner Kalp Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Koroner kalp hastalığı belirtileri incelendiğinde bunların hastaya göre değişkenlik gösterdiği görülür. Hatta bazı kişilerde hastalık herhangi bir belirti vermemektedir.

Hastalığın ilerlemesi kalbin beslenmesini engellemekte ve bu da düzensiz çalışmasına neden olmaktadır. Kalbe yeteri miktarda kan gitmediğinden dolayı hastalarda göğüs ağrısı ortaya çıkmaktadır. Göğüste başlayan ağrı sol kola ve çenenin alt kısmına doğru ilerlemektedir. Bazı hastalarda kolda uyuşma da görülebilir.

Koroner arter hastalığı olan kişiler egzersiz yaparken zorluk çekmektedir. Bu kişiler sık sık dinlenmeye ihtiyaç duyarlar ve kalplerinde sıkışma hissederler. Bunun yanı sıra zor nefes alıp verme, göğüs ağrısı, göğüs kısmında basınç ve yorgunluk hissi de belirtiler arasında yer almaktadır.

İlerleyen dönemlerde hastalarda belirti olarak kalp krizi meydana gelebilir. Bu nedenle erken teşhis hastalık açısından önem taşımaktadır.

Koroner Arter Hastalığı Ve Tedavisi

Koroner arter hastalığı kardiyoloji bölümünün ilgi alanına girmektedir. Hastalık tanısını koyabilmek için EKG, Koroner Anjiografi, Eforlu EKG, Ekokardiyografik inceleme gibi işlemler yapılır. Tedavi aşamasına geçildiğinde ise hastadan alınan tetkiklere uygun tedavi şekli belirlenir. Bu nedenle her hastaya yapılacak olan tedavi farklıdır. Genel olarak kemoterapi ya da cerrahi operasyon yöntemlerinden biri tercih edilmektedir. Başlangıç seviyesinde olan hastalar için ise koroner kalp hastalığı ilaç tedavisi uygulanmaktadır.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu