Koroner Bypass Ameliyatı Nedir
Koroner Bypass Ameliyatı Nedir?
Bypass ameliyatı, vücuttaki tıkanan atardamarlara uygulanan bir ameliyattır. Koroner bypass ameliyatı ise, kalp koroner damarlarındaki tıkanmalar sonucu, bu tıkanan damarın beslediği kalp dokusunun ölmesini önlemek amacıyla, vücudun kol ve bacak gibi yerlerinden alınan toplardamarlar ile tıkalı damarın yanından köprüleme yapmak suretiyle, tıkalı yerin ilerisine kan akışının sağlandığı ameliyatlara denir. Genellikle koroner damarlarda daha sık görülen tıkanıklıklar için kullanıldığından halk arasında bypass ameliyatı dendiği zaman kalp koroner damarlarına yapılan operasyonlar akla gelmektedir.
Bypass Ameliyatı Hangi Damarlara Uygulanır ve Süresi Ne Kadardır?
Kalbi besleyen üç adet koroner damar vardır. Bu damarlarında yan dalları vardır. Bu damarların besledikleri alan genişliği kişiden kişiye değişkenlik gösterebilir. Bu damarların çapları genellikle 1 ile 2,5 mm arasındadır. Genellikle 1 mm çapın üzerindeki koroner damarlara bypass operasyonu yapılabilmektedir. Ameliyatın süresi, hastanın daha önce bir kalp ameliyatı geçirip geçirmemesine göre, tıkalı damar sayısına ve yapılacak bypass sayısına göre değişmektedir.
Bypass Ameliyatı Sonrası
Bypass ameliyatı geçiren her hastanın bu ameliyattan faydası değişir. Her hasta aynı şekilde değerlendirilemez. Hastanın yaşından, kalpteki hasara ve damar durumuna kadar her şey göz önünde bulundurulur. Bazı durumlarda kısmi, bazı durumlarda kesin tedai sağlanır. Ameliyat sonrası doktor tavsiyelerine harfiyen uyulursa yaşam süresi 8 ile 10 yıl olur. Hastaları ameliyattan sonra en fazla rahatsız eden şey öksürük ve solunum sıkıntısıdır. Hastanın erken hareketlendirilmesi bazı ciddi komplikasyonları önler. Bu nedenle yoğun bakımda birinci günden itibaren egzersizlere başlamalıdır. Hastanın göğüs kafesi kemiğinin kaynaması 6 hafta süreceğinden, yatar pozisyondan oturur pozisyona geçerken iki kola eşit yük bindirmesi gerekmektedir. Doktor söylemeden hasta yan yatmamalıdır. Ayrıca hastanın damar alınan bacağında şişlik olacağından, bu bacağını kalp seviyesinden yüksekte tutması gerekir. İlk üç hafta hasta bahçede ve evde hareketler yapmalıdır. Üç haftadan sonra sokağa çıkabilir. Araba kullanma ve normal iş hayatına ancak altı haftadan sonra başlayabilir. Altı haftadan sonra yürüyüş arttırılarak 4-5 km yürünebilir. Yeme alışkanlıkları değiştirilmelidir. Hem takılan yeni damarın daha fazla dayanması için hem de diğer damarlarda daralma olmaması için diyet yapmak gerekir.