Korkudan Kalp Çarpıntısı Belirtileri ve Tedavisi
Korkudan Kalp Çarpıntısı, Belirtileri ve Tedavisi
Günlük hayatta insanlar pek çok nedenden ötürü korku hissine kapılmaktadır. Bu hissin seviyesi arttığında vücudun vereceği tepki şiddetli kalp çarpıntısıdır. Korku, endişe gibi duygular kalp çarpıntısını tetiklemektedir. Yaşanan korkunun boyutu değiştikçe buna bağlı olarak kalp çarpıntısının şiddeti de farklılık göstermektedir. Genellikle insanlar kendilerini tehlikede hissettikleri anda kalp daha belirgin ve hızlı şekilde atmaya başlar, bu çarpıntı dışarıdan kişi tarafından hissedilebilir. Kalp çarpıntısı genel olarak hastalık nedeniyle değil de sinirsel sebeplerden ötürü meydana gelmektedir.
Korkudan Kalp Çarpıntısı Nasıl Anlaşılır?
Kalp çarpıntısı esnasında birtakım belirtiler ortaya çıkmaktadır. Öncelikle hastalarda kan basıncı yükselir. Yaşanan korku nedeniyle kalp atışları kişi tarafından belirgin şekilde hissedilebilir hale gelir. Bunun yanı sıra korku kan damarlarının genişlemesine de yol açmaktadır.
Korkudan kalp çarpıntısı etkisiyle göz bebekleri büyümektedir. Bunun yanı sıra kan şekerinde de yükselmek görülmektedir. O esnada panik yapmamak ve sakin kalmaya çalışmak son derece önemlidir. Eğer çarpıntı buna rağmen hala geçmiyorsa hiç vakit kaybetmeden doktora gidilmelidir.
Eğer kalp çarpıntısı sırasında nefes darlığı, göğüs ağrısı ya da baş dönmesi gibi belirtiler de ortaya çıkıyorsa bu durum başka bir kalp rahatsızlığının belirtisi olabilir. Bu tarz hallerde doktor muayenesinde geçilmelidir. Çarpıntının altında yatan nedenleri teşhis edebilmek için EKG çekilir ve efor testi, tahliller yapılır. EKG ile kalp çarpıntısı yirmi dört saat boyunca takip edilir.
Korkudan Kalp Çarpıntısını Geçirmek İçin Öneriler
Kalp çarpıntısını önlemek için korkuya sebep olan etmen incelenmeli ve ondan uzak durulmalıdır. Bu esnada sakin kalmak için çaba gösterilmelidir. Bu amaçla derin derin nefes alınmalı ve rahatlama sağlanmalıdır. Eğer kişinin üzerinde onu sıkan, rahatsız eden kıyafetler varsa bunlar gevşetilmeli ve rahat hareket edilmesine yardımcı olunmalıdır. Aynı zamanda mümkünde kişi kendini telkin etmeli, olumlu düşünmeli ve korku halinden çıkmaya çalışmalıdır.
Korkudan Kalp Çarpıntısı Tedavisi
Korkudan kalp çarpıntısı tedavisi için kesinlikle sigara içilmemeli, sigara içilen ortamlardan uzak durulmalıdır. Aynı durum alkol için de geçerlidir. Kalp çarpıntısının en önemli nedenlerinden olan endişe ve korkudan kaçınılmalıdır. Düzenli olarak spor yapılmalı, vücut direnci artırılmalıdır. Eğer kilo fazlalığı varsa bu durumu önlemek için uzman bir diyetisyenden yardım alınmalı, sağlıklı şekilde kilo verilmelidir. Kalp rahatsızlıklarını önlemek adına doktor tarafından verilmiş olan ilaçlar varsa bunlar düzenli şekilde kullanılmalı ve verilen dozun dışına çıkılmamalıdır.