Konut Kredisi Masrafları
Konut Kredisi Masrafları
Birçok insan zaman içerisinde kiradan kurtulup ev sahibi olma fikri ile hareket eder. Bu fikriyatın oluşması ile birlikte insanlar belirli bir miktar para biriktirerek ev satın almak için bankalardan konut kredisi çekmek ister. Bu konut kredisinin çekimi için insanlar sürekli olarak araştırma yapar ve en uygun olan konut kredisini almak için faiz oranlarını araştırırlar. Bu faiz oranları ile birlikte vade uzunluğu da konut kredileri için son derece önemlidir.
Bir diğer en önemli husus ise konut kredisi alırken ödenen kredi masrafları olarak ön plana çıkar. İnsanlar konut kredisi çekme fikri ile bankaya başvurmaları durumunda belirli bir masrafı ödeyerek kendilerine konut kredisi çekebilirler. Bu konut kredisi masrafları ise belirli maddeler halinde sıralanmıştır.
Dosya Masraflarının Sıralanması
Elbette birçok insan tarafından alınan konut kredilerinde dosya masrafları bir hayli yüksektir. Bununla birlikte özellikle kredi tutarı üzerinden banka tarafından belirli bir yüzdelik dilim dosya masrafı adı altında krediyi talep eden kişiden tahsil edilir.
Elbette bankaların sunduğu diğer bir seçenek ise dosya masraflarının alınmaması olabilir. Fakat böyle bir durumda ise kredi faiz oranları yukarıya doğru çıkabilir. Bu dosya masraflarının ödenmesi neticesinde faiz oranları da ona göre düşme eğilimine girer. Bütün kredi talep eden kişilerin öncelikle kredide faiz oranları ve masraflı bir krediye ait faiz oranlarının tespit etmesi gerekir. Bu tespitin ardından insanlar kendilerine en uygun olan konut kredisini bankadan talep edebilir.
Dosya masraflarının en başında geleni ise kredi komisyonu olarak ön plana çıkar. Genellikle bütün bankalar istenilen ve talep edilen kredi miktarı üzerinden %1 ile %2 civarında bir meblağ parayı kredi çeken kişiden tahsil ederler.
Kredilerde Talep Edilen Ekspertiz Ücreti
Her banka konut kredisi talep edilmesi durumunda teminat olarak kredi çekilen konutu ipotek altına alır. Bu aşamada öncelikle konutun bedelinin tespit edilmesi gerekir. Bunun içinde kredi talep edilen banka tarafından araştırılma yapılarak konut bedeli çıkartılır. Bu konut bedeli çıkartılmasına ekspertiz denilir ve bunun ücreti kredi talep eden kişiden tahsil edilir.
Erken Ödeme Cezası
Birçok banka krediyi verdikten sonra belirli bir süre boyunca erken ödemeyi kapatır. Bu erken ödemeyi belirlenen süreler dolmadan riayet etmeyen kişilere konut kredisi miktarının %2 sine kadar varan oranlarda erken ödeme kredi cezası keser.