Konuşamama Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi
Konuşamama Hastalığı, Belirtileri ve Tedavisi
Konuşamama hastalığı ya da diğer adı ile afazi beyinde meydana gelen bir hasar sonucunda hastanın konuşma, konuşulanı anlayabilme, tekrarlama, okuma gibi yeteneklerinin tamamen ya da kısmen kaybedilmesi manasına gelmektedir. Bu durumun çeşitli hastalıklara bağlı nedenleri bulunmaktadır. Konuşmaya ek olarak hafıza ve dikkat bozukluğu da ortaya çıkabilmektedir. Afazi durumuna sahip olan kişilerde işe nasıl başlayacağını bilememe, plan yapamama gibi durumlar da ortaya çıkabilmektedir.
Konuşamama Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
Konuşamama hastalığı belirtileri içerisinden adından da anlaşılacağı üzere konuşma güçlüğü ilk sırada gelmektedir. Bu hastalar durumlarını ifade edecek uygun terimleri ve kelimeleri bulmakta zorlanırlar. Buna bağlı olarak konuşma esnasında alakası olmayan ve garip kelimeler kullanırlar. Konuşamama hastalığına sahip bazı hastalarda ise söylenen kelimeleri doğru şekilde algılayamama sorunu da ortaya çıkmaktadır. Bu durum kişi yorgun olduğunda, gürültülü ya da kalabalık bir ortamda bulunduğunda derecesini daha da artırmaktadır.
Afazi yani konuşamama hastalığında genellikle düşünme becerileri etkilenmemektedir. Fakat bazı kişilerde yazılan ifadeyi anlamakta ya da yazmakta zorluk çekilebilmektedir. Bunun yanı sıra bazı afazi hastalarında ise basit işlemleri yapma ve rakamları kullanma gibi sıkıntılar yaşanabilmektedir.
Konuşamama Hastalığı Neden Olur?
Konuşamama hastalığının nedenleri genellikle fiziksel hasarlardır. Beyinde konuşmadan ve dilden sorumlu olan bölüme alınan fiziksel hasarlar ya da bu kısımda geçirilen felç konuşma bozukluğuna yol açmaktadır. Uzmanlar tarafından yapılan araştırmalara göre felç geçiren insanların yaklaşık yüzde otuzluk kısmında afazi teşhisi konulmaktadır.
Sayılanların yanı sıra beyin tümörü, Alzheimer, beyin enfeksiyonu gibi hastalıklar da afazi hastalığına sebep olmaktadır. Dolayısıyla bu hastalıklara karşı dikkatli olunmasında fayda vardır.
Konuşamama Hastalığı Ve Tedavisi
Konuşama hastalığı tedavisi için öncelikle hastanın durumunu anlamak amacıyla detaylı muayene yapılır. Uygulanacak olan tedavi belli şartlara göre değişiklik göstermektedir. Bunların arasında hastanın yaşı, beyinde meydana gelen hasarın sebebi, afazi türü, beyin lezyonunun hangi konumda olduğu ve büyüklüğü yer almaktadır.
Afazi hastalığına sahip olan insanlarda genellikle konuşma ve dil terapisi uygulanmaktadır. Uygulanan bu terapi ile belirtiler daha hafif hale gelmektedir. Konuşma terapistleri hastalar ile düzenli şekilde konuşmakta, hastanın iletişim becerilerini geliştirmek için çalışmalar yapmaktadırlar. İleri düzeyde konuşma güçlüğü çeken hastalarda ise konuşmaya ek olarak başka iletişim teknikleri de öğrenilip uygulanmaktadır. Böylece yaşam kalitesinin daha da artırılması amaçlanmaktadır. Bu süreçte hastanın da tedavi konusunda hazır ve istekli olması önem taşımaktadır.