Konserve Domates Sosu Tarifi
Konserve Domates Sosu Tarifi
Kullanılacak Malzemeler
1 çorba kaşığı tuz
½ çay bardağı sıvı yağ
1 çorba kaşığı şeker
5 kilogram domates
5 – 6 adet cam kavanoz (yaklaşık bir litrelik)
Not: Yaklaşık olarak 5 kg domates için yukarıda verilen malzeme listesini kullanmanız gerekmektedir. İsteğinize göre daha fazla domates ile sos yapmak isterseniz malzemeleri de orantılı olarak artırmanız gerekmektedir. İkinci olarak soslarınızı koyacağınız kavanozlar mutlaka metal kapaklı olmalıdır.
Konserve Domates Sosu Yapılışı
İlk olarak sos yapılacak olan domateslerin kabuklarını ince biçimde soyunuz. Kolaylık olması açısından domateslere ince kesikler atıp kaynar suyun içine daldırıp ardından da soğuk suya daldırırsanız kabuklarınız hemen soyulabilecektir. Sonra soyduğunuz domatesleri minik minik doğrayınız. Domatesleri doğrama işlemini bitirdikten sonra avucunuzun içinde fazla sıkmadan sularını sarkıtınız. Ve domatesleri kaynatma işlemini yapacağınız geniş bir tencere içerisine alınız.
Gerekli olan diğer malzemeleri de tencereye ekleyiniz. İlk önce yüksek sıcaklıkta kaynatınız, ardından kısık ateşte bir saate yakın pişiriniz. Verilen sürenin sonuna gelindiğinde sos hala kaynamakta iken, sosu koyacak olduğunuz kavanozları da bir yandan sıcak su ile yıkayınız. Kaynamakta olan soslarınızdan kavanozların üstlerinde az bir boşluk kalacak şekilde doldurup kapağını kapatınız. Seri bir şekilde ters çevirin ve soğuyana kadar bekleyiniz. Oda sıcaklığına ulaşan kavanozlarınızı birbirine çarptırmamaya dikkat ederek düz çeviriniz. Kapaklarından tık tık sesi gelip gelmediğini kontrol edin. Eğer ses geliyorsa kavanozun kapağı tutmamış demektir.