Konjenital Kalp Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi
Konjenital Kalp Hastalıkları, Belirtileri ve Tedavisi
Konjenital kalp hastalıkları, doğuştan gelen hastalıklardır. Doğan her 1000 çocuktan 8’inde görülebilmektedir. Çok sık karşılaşılan hastalıklar değildir. Bu hastalıkların sebepleri tam olarak bilinmemektedir. Ancak yapılan testler ve tahliller sonucu anlaşılabilmektedir.
Konjenital Kalp Hastalıkları Belirtileri
Doğuştan gelen bu hastalıklar genellikle hamileliğin ikinci ayında ortaya çıkar ve bebeğin organlarının gelişmesi döneminde kendini iyice gösterir. Genetik olarak aile bireylerinde bu tür hastalıkların olması, annenin şeker hastası olması ve insülin kullanması, gebelik döneminde röntgen ışığına maruz kalma, annenin hamilelik döneminde enfeksiyonal hastalıklar geçirmesi ve gebeliğin ilk iki ayında ilaç kullanımı doğuştan gelen kalp hastalıklarına yakalanma riskini arttırır. Çok çeşitlilik gösteren konjenital kalp hastalıkları kalbin anatomik yapısında bozulmalara sebep olur. Yeni doğan bebeklerin ilk yılında en çok görülen ölüm nedenidir. Dudaklarda, dilde ve tırnaklarda morarma, çabuk yorulma, kilo alamama, sık nefes alma, solunum yolu enfeksiyonları en sık görülen belirtileridir. Konjenital kalp hastalığı olan çocuklarda, teşhis, tedavi çok zor bir süreçtir. Bu dönmelerde aileler tarafından çocukların aktiviteleri kısıtlanır. Ancak çocuğun psikolojisi açısından bu kısıtlama yapılmamalıdır. Bu gibi durumlara uzman doktor ve ebeveynler tarafından birlikte karar verilir. Kalp kapaklarının kapanma sesi stetoskop ile dinlenirken doktor tarafından duyulur. Eğer kalp kapağının kapanma sesinin haricinde üfleme sesine benzeyen farklı bir ses duyulursa, bu sese üfürüm denir. Şiddetli olan bazı üfürümler kalp hastalığı belirtisi olabilir.
Konjenital Kalp Hastalıkları Çeşitleri
Morluk yapmayan ya da tıptaki adıyla Asiyanotik konjenital kalp hastalıklarında, oksijenle temizlenmiş kan kalbin sol tarafından sağ tarafına doğru akar. Pulmoner akım daha fazladır. Bir de morluk yapan yani Siyanotik konjenital kalp hastalıkları vardır. Bunlarda kan akışı sağdan sola doğrudur ve kan akciğere fazla uğramadığı için oksijeni az olan kan vücuda pompalanır ve bebeklerde morluklar görülür.
Konjenital Kalp Hastalıkları Tedavi Yöntemleri
Çocuklardaki bazı konjenital kalp hastalıklarında hiçbir tedaviye gerek duyulmaz ve hastalık normal seyrinde doktor tarafından gözlemlenir. Bazıları ilaç tedavisi, katater ile veya radyofrekans yöntemi ile tedavi edilmektedir. Kalpte oluşan büyük delikler, kalp damarlarındaki ve kapaklarındaki darlıklar ve önemli kalp kapakçığı hastalıklarında ameliyat gerekebilir. Morarmayla gelişen konjenital kalp hastalıklarında, tek ameliyat ya da değişen zamanlarda aşamalı olarak ameliyatlar gerekebilir. Bazı çok nadir kalp kasının bozuk olduğu hastalıklarda kalp nakli gerekebilir. Konjenital kalp hastalıklarının çok çeşidi olduğundan her türe uygun tedavi yöntemi uygulanmaktadır.