Kolik Nedir? Bebeklerde Kolik Oluşumu
Kolik; 3 haftadan daha fazla süren haftada 3 gün, günde 3 saat boyunca ağlama nöbetlerine denir. Bebeklerin ilk 3 ayında sık rastlanılmaktadır. Genel olarak bebeklerde % 5 ile % 25 i arasında görülmektedir. Kolik bebeklerde ilk 2. veya 3. Haftada başlar. 8. Ve 9. Haftada sıklaşır. 4. Aydan itibaren kendiliğinden düzelir. Kolik ağlaması diğer ağlamalardan çok farklıdır. Bebek her ne kadar sakinleştirilmeye çalışılsa da sakinleşmeden saatlerce ağlayabilir. Kolik nöbetleri genel olarak gündüz ve akşam saatlerini kapsar. Pek az çocuk da ise kolik nöbeti 24 saat sürebilir. Bebek nöbete girdiği zaman kendini kasarak yumruklarını sıkar. Ayaklarını karnına doğru çeker. Yüz ifadesinde de sanki bir ağrısı varmış gibi ifade oluşur. Kolik nöbeti ani başlar. Sürekli ve yüksek sesle ağlamayla meydana gelir.
BEBEKLERDE KOLİK NEDENLERİ
Bütün doğan bebekler doğumundan itibaren ağlar. Bu ağlamalar bazen uzun bazen de kısa sürebilir. Bazı yapılan araştırmaya göre uzmanlar ağlamanın en son kısmını kolik olarak değerlendirmektedir. Bu kolikler bebeğin doğumundan 2. veya 3. Haftada meydana gelmektedir bebeklerin ağlamasında birçok teori vardır. Bunlardan bazıları; bağırsakların çok çalışması. Bağırsaklar çok çalışırsa karında kramplara neden olmaktadır. Bağırsaklar az çalışıyorsa bağırsaklarda oluşan hava birikerek sancı yapmaktadır. Bu da bağırsakların genişlemesine genişledikçe ağrı yapmasına neden olur. Bebeklerin bağırsakları tam gelişmediği için bağırsaklar pek çalışmamaktadır. Bir başka neden de sinir sisteminin gelişmemiş olmasıdır. Bir başka neden ise yavaş ve hızlı yemektir. Eğen anne inek sütü içiyorsa bu da kolik olmasındaki sebeptir.
BEBEKLERDE KOLİK TEDAVİSİ
-Bebeğiniz eğer aç ise karnını doyurun. Bebeğinizin karnını doyururken geç kaldıysanız bu sebep ağlama yapabilir.
-Bebeğinizin karnını doyurduktan sonra mutlaka gazının çıkmış olmasına dikkat edin bu gaz sancı ve ağlama yapabilir.
-Bebeğinizin karnına daire çizer gibi masaj yapın. Bu masaj bebeğinizin karnında oluşan gazın dağılmasını sağlayacaktır.
-Bebeğinizin başını dik tutun ki hava yutup gaz oluşmasın
-Bebeğinizi kendinize yakın mesafe de tutun ki kalp atışlarını hissedin
-Bebeğinize güvenli bir şekilde sarılın
-Eğer imkânınız varsa arabayla gezdirin. Çünkü araba ile gezmek bebeğinizin uyumasına yardımcı olur.
-Bebeğinizi sallamak onu sakinleştirecektir.
KOLİKLE NASIL BAŞA ÇIKILIR
Bebeklerde oluşan kolik anne ve baba için hayatı tam tersine döndürebilir. Bebeğin aşırı ağlaması huzursuzluk stres ve üzücü bir şeydir. Bu sebep ebeveynler için çekilmez bir çiledir. Ama bu kolik bebeklerde geçici bir dönemdir. Bir araştırmaya göre kolik bebeklerin daha zeki olduğu gözlemlenmiştir. Ebeveynlerin bu zor zamanlarında kendilerine iyi bakmaları destek olmaları çok önemlidir. Bebeğe sırasıyla bakmak ebeveynlerin dinlenmesini sağlar. Aileden veya arkadaşlardan yardım isteyebilirsiniz. Yorulan anneler emzirmek de zorluk çekebilirler. Emziren annelerin Dinlenmeleri gerekmektedir.