Klasik Ülke Makedonya
Klasik Ülke: Makedonya!
Makedonya, Güneydoğu Avrupa’da bulunan bir Balkan ülkesidir. 1991’de Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti’nden ayrılmış ve bağımsız bir ülke haline gelmiştir. Doğuda Bulgaristan, kuzeyde Sırbistan ve Kosova, güneyde Yunanistan ve batıda Arnavutluk olmak üzere sınır komşularıdır.
Birleşmiş Milletlere üye olan Makedonya 1993 yılında isim değişikliği yaşamıştır. Bu nedenden ötürü Avrupa Konseyi, Avrupa Birliği ve NATO tarafından Makedonya Eski Yugoslav Cumhuriyeti adıyla bilinmektedir. 2 milyon insanın yaşadığı bu ülkede ekonomik yönden zor zamanlar geçiren Makedonya tarım ve sanayi ile gelişmeye başlamıştır. Ülkenin resmi dili Makedonca kullananlar azınlıktadır. Bazı vatandaşları ise Türkçe, Romanca ve Sırpça kullanmayı tercih ederler.
Lezzet Durağı Makedonya!
Balkan sofrasının tüm lezzetlerini bulunduran Makedonya, Akdeniz ve Ortadoğu mutfaklarından ilham almışlardır. Yemek kültürü sebze, yeşillik ve meyvelerden oluşmaktadır. Yanı sıra yemeklerinde dağlardan topladıkları ürünlerde kullanılmaktadır. Sık sık tükettikleri içecekler arasında şarap, süt ürünleri ve yerel içkiler yer alır. Bunlar dışında Türk mutfağından benzer yemekleri ile övgü toplarlar. Ülkenin yemeklerinde ise kacamak, mekici, pindjur ve popara mevcuttur. Her restoranda bulabileceğiniz Tavce gravce Makedonya’nın en bilindik yemeğidir. İçerisinde soğan, biber, kuru fasulye ve domates bulunur.
Dini İnançları
Halkın çoğunluğu Ortodoks Hristiyan’larından oluşmaktadır. Geriye kalanlar ise Müslümanlardan oluşuyor. Toplamda 1842 kilise ve 580 cami vardır.
Makedonya’da Festivaller
1979 yılından beri Manaki Kardeşler anısına düzenlenen yarışma her yıl Eylül ayında gerçekleşir. Sinema ödülleri verilen bu yarışma Bitova şehrinde gerçekleşir.12 Temmuz-20 Ağustos tarihleri arasında düzenlenen Ohri Yaz Festivali 1961 yılında Aziz Sofya Kilisesinde yapılan konserle başlamıştır. 50’den fazla ülkeden katılımcıyı ağırlayan Makedonya tanınmış müzisyenleri sahnede yer almaktadır.
Makedonya’da Bayram ve Tatiller
•Ortodoks Noel’i
•İşçi Bayramı
•Ramazan Bayramı
•Cumhuriyet Günü
•Paskalya
•Bağımsızlık Günü
•Halk Ayaklanması Bayramı
•Makedon Devrimi Mücadelesi bunlardan bazılarıdır.