Sağlık

Kırık Sonrası Fizik Tedavi Nasıl Yapılır

Kırık Sonrası Fizik Tedavi Nasıl Yapılır?
Günlük hayatta pek çok insanın başına gelen kırık sorunu birçok kişi için zorlayıcı ve uzun bir süreci kapsar. Kırık tedavisi ve doğru yolda ilerlemek, iyileşme periyodu açısından çok önemlidir.
Kırık Nedir?
Travma ve diğer nedenlerle, kemik dokusundaki devamlılık halinin ya da kemik anatomik bütünlüğünün bozulmasına kırık denir. Kırıkla birlikte çevresindeki yumuşak dokularda çeşitli derecelerde yaralanmalar meydana gelebilir.
Kırık oluşumunda çeşitli bulgular vardır. Bu bulgulardan bazıları travmaya bağlıdır. Travmaya bağlı bulgular fonksiyon kaybı, ekimoz(kızarıklık),ağrı, hassasiyet, hematom(morluk) olabilir.
Asıl kırık bulguları ise anormal hareket, krepitasyon(eklemden gelen ses, çatırdama), deformite, kısalık ya da radyolojik bulgular olabilir. Kırıkların çeşitleri vardır. Bunlar ekleme göre, kırık derecesine göre kırık sayısına göre, kırığı etkileyen kuvvete göre gibi sebeplerden dolayı değişkenlik gösterir.
Kırık İyileşmesi
Kırığın iyileşmesi, kırığın olduğu an başlar ve olgun kemik dokusu ile bütünleşinceye kadar devam eder. Kırık iyileşmesinin fazları vardır. Bunlar; enflamasyon fazı, tamir fazı ve yeniden şekillenme fazıdır.
Kırık iyileşmesinde genç yaş, iyi beslenme, egzersiz, vitaminler gibi durumların etkisi vardır. Kırık iyileşmesinin ilk aşaması redüksiyondur. Bu da kırık uçlarının karşı karşıya getirilmesidir. Retansiyon ikinci aşamadır ve kaynama için hareketsiz tutulmasıdır.
Kırık İyileşmesinde Fizik Tedavi Uygulamaları
İlk olarak konservatif yöntem olarak alçı, sargı, bandaj ya da ortezle tespit edilmedir.
Kırık iyileşmesinde uygulanan fizik tedavide en önemli yer egzersizindir. Normal eklem hareketleri, pasif-aktif yardımlı-aktif egzersizler olarak ilerleyen egzersizler kas kuvveti belirli bir düzeye gelince yerini dirençli egzersizlere bırakır.
Yumuşak doku hareketliliği ve esneklik için germe egzersizleri de yapılabilir. Kırık sonrası etkilenen kaslar için eski kuvvetine geri getirebilmek adına izometrik, izotonik ve izokinetik egzersizler kullanılabilir. Endurans egzersizleri kuvvetlendirme sonrası kassal endurans için gereklidir. Aynı zamanda bacak ve alt grup kaslarda oluşan kırıklar inin denge ve proprioseptif egzersizler denge kaybının giderilmesi ve duyu artışı için gereklidir. Ağrı için elektroterapi ve masaj uygulamaları yapılabilir. Ödem kontrolü için ise soğuk uygulamalar, elevasyon (kalp seviseyinin üstünde pozisyonlamak), bandaj ya da whirlpool gibi ajanlar kullanılabilir.
Kırık sonrasında fizik tedavi uygulamalarına vakit kaybetmeden başlamak gerekmektedir. Fizik tedavi uygulamaları kırık iyileşmesinin duruma göre kademeli arttırılarak seçilmelidir.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu