Gezi

Kırgızistanın Değerli Gölü Issık Kul Asya

Kırgızistanın Değerli Gölü Issık Kul (Asya)
Dünyanın en büyük ikinci krater gölü olan Issık Gölü, aynı zamanda Kırgızistan’daki en büyük göl olma özelliğini taşıyor. Ünlü Kırgız yazar Cengiz Aytmatov’un esin kaynağı olan göl, kelime anlamı olarak ”ılık” anlamına geliyor. Göle böyle bir isim verilmesinin sebebi ise kışın bile etrafındaki soğukluğa rağmen donmamasıdır. Kışın donmayan bu gölün yaz aylarındaki sıcaklığı ise 20 dereceyi bulmaktadır. Durum böyle olunca da bu dönemde bölge Kırgızların akınına uğruyor.
Dünyanın En Büyük İkinci Tuzlu Gölü: Issık Göl
Genişliği 6202 kilometre kare olan göl, deniz seviyesinden ise 1609 metre yükseklikte olup, Kırgızistan’ın kuzeyinde yer alıyor. Aynı Hazar Gölü gibi görünüşü bir denizden ayırt edilemeyen Issık Gölü, Hazar Gölü’nden sonra dünyanın en büyük ikinci tuzlu gölüdür.
Dünyanın en derin beşinci gölü olan Issık Gölü’nün ortalama derinliği 300 metre olsa da, bu gölün en derin yeri 668 metreyi buluyor. Orta Asya’nın incisi olan bu gölde 40 metre derinliklerde bile balıkların yüzdüğü söyleniyor.
Geçmişte Karahanlılar gibi Türk devletlerinin sınırları içerisinde yer alan bu göl, Sovyetler Birliği zamanında çevresinde çok sayıda yapı, otel ve tatil evleriyle, sürekli ziyaretçi akınına uğrayan turistik bir tatil yeri haline gelmiştir. Göl aynı zamanda Kaşgarlı Mahmut’un yazdığı Divan-ı Lügati’t Türk adlı eserde Türk gölü olarak geçiyor.
Sovyetler Birliği dağıldıktan sonra göl eskiye nazaran kendisine gösterilen ilgiyi kaybetse de son zamanlarda etrafında yapılan turistik çalışmalardan dolayı tekrardan ülkenin en turistik yerlerinden biri konumuna gelmiş bulunuyor. Yüzmeye uygun ve 320 kilometreye varan uzunluğuyla muhteşem güzellikte bir kıyı ve sahil şeridine sahip olan göl, özellikle Kırgızlar, Ruslar, Sibirya Türkleri ve Kazaklar tarafından büyük ilgi görüyor.
Turizm dışında çevresinde toprakların çok verimli olmasıyla da bilinen bu göl aynı zamanda çevredeki insanlara balıkçılık alanından da para kazanma imkanı sağlıyor. Daha çok güney kesimleri tarım için kullanılan gölün çevresinde buğday, şeker pancarı, pamuk ve tütün yetiştiriliyor.

İlgili Makaleler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu