Kepçe Kulak Ameliyatı Nasıl Yapılır
Kepçe Kulak Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Bazı insanların kulaklarındaki şekil bozukluğu, henüz anne karnındayken ve genetik etkenlere bağlı olarak oluşan bir sorundur. Kulak estetiğini bozan bir durum olan kepçe kulak durumu, kulak kıkırdağı ile kafa arsındaki açının fazla olmasından kaynaklıdır. Kulaklarda fazla olan bu açı nedeniyle kepçe kulak deformasyonu oluşur.
Kepçe Kulak Deformasyonu Nedenleri
Genellikle genetik nedenlere bağlı olarak anne karnında gelişen bir durum olan kulak deformasyonu, kepçe kulak ameliyatı sayesinde tamamen düzeltilmesi mümkündür. Ailede kepçe kulak olan varsa, ileriki yaşlarda dahi bu durum ortaya çıkabilir. Halk arasında, bebeğin doğarken vakumla çıkarılması, , doğum sonrası da aynı kulak üzerine yatmak gibi sebeplerle kepçe kulak deformasyonuna uğradığı söylense de bu mümkün değildir. Doğum sonrası yaşanan kazalar sonucu da bu durum yaşanabilir ve ameliyatla düzeltilebilir.
Kepçe Kulak Ameliyatı En Erken Ne Zaman Yapılır?
Genetik nedenlere bağlı olarak anne karnında oluşan kepçe kulak sorunu, çocuklarda psikolojik sorunlara yol açabilir. Küçük yaşlarda çocukların okulda alay konusu olması durumu çocuğun gelişimini olumsuz etkilemektedir. Bu nedenle kepçe kulak ameliyatı okul öncesi dönemde yani 5-6 yaşlarında yapılması uygundur. Çocukların kulak gelişimlerinin % 90!ının bu dönemde tamamlandığı göz önüne alındığında en uygun yaşlar bu yaşlardır. Yetişkinler için bir yaş sınırlaması yoktur.
Kepçe Kulak Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Hastane ortamında, yetişkinler lokal anestezi ile çocuklar ise genel anestezi ile operasyon yapılır. İki kulağın ameliyatı sadece 1 saat içerisinde tamamlanmaktadır. Kulak kepçesi arkasından açılan kesi ile kulak kıkırdağı baş ile normal açıya getirilir ve eriyen dikiş ile kesi kapatılır. Estetik olarak da dikiş izleri görülmez.
Kepçe Kulak Ameliyatı Sonrası İyileşme Dönemi
Lokal anestezi ile yapılan ameliyatlarda hasta aynı gün taburcu edilir. Genel anestezi ile yapılan ameliyatlarda hasta 1 gün gözlem altında tutulur. Ameliyat sonrası kulaklarda bulunan bandajlar 1-2 gün çıkarılmaz. Ödem iki hafta içinde etkisini kaybeder. Kulakların son halini alması 1-2 ayık bir süreyi bulur. Ancak, bu süre zarfında ameliyat yerleri hastaya bir rahatsızlık vermez.