Kemik Kanseri Belirtileri ve Tedavisi
Kemik Kanseri
Kemik dokularının içinde, kan hücreleri, sinirler, kıkırdak ve yağ dokusu, kan damarları ve kemik içeren bir doku bulunmaktadır. Kemik dokusunda bulunan bütün bu yapıların normal olmayan bir şekilde büyümesi, kemik kanseri anlamına gelmektedir. Tedavisi en zor olan kanser türleri arasında yer alan kemik kanserinde, yapılacak tüm tedavi yöntemlerine rağmen iyileşme oranı çok düşüktür. Hastalığın tedavisi için radyoterapi, kemoterapi ve bunun dışında ilik nakli tedavisi uygulanmaktadır. Ayrıca ülkemizde ve dünya genelinde, alternatif tıp olarak bilinen bitkisel tedavi yöntemleriyle de, kemik kanseri tedavi edilmeye çalışılmaktadır. Diğer kanser türlerine göre nadir olarak görülen bu kanser türü, iki gruba ayrılır;
Primer Kemik Kanseri: Bu kanser türünde, kanser sadece kemik hücrelerinde görülür ve gelişme gösterir.
Sekonder Kemik Kanseri: Bu kanser türünde ise, başka doku ve organlarda, hatta dolaşım sisteminde bulunan kanser, kemiklere sirayet etmektedir.
Kemik Kanserinin Belirtileri Nelerdir?
Kemik kanserinde en bilinen belirti, kanserin oluştuğu kemik bölgesinde görülen şişkinliktir. Bu şişkinlik ile birlikte ağrı görülmektedir. Ayrıca kanserin oluştuğu bölgede, irin benzeri salgıların görülmesi mümküntür. Kemik kanserinde, bu salgılar oluşmadan önce kanser teşhisi konulabilirse, hasta gerekli tedaviler sonucunda iyileşebilmektedir. Ancak bazı vakalarda hastalık belirtilerini göstermediği için, erken teşhis koymak mümkün olmayabilir. Kemik kanserinde en çok görülen bir diğer belirti ise, yüksek ateştir. Hasta bu dönemde halsiz ve güçsüzdür. Ayrıca hastalarda görülen ağrı ve sancılar nedeniyle, psikolojik olarak çöküntü, sinirli hal ve gerginlik oluşabilir. Bu belirtilerden biri ya da birkaçı görüldüğünde, mutlaka emin olmak için bir hekime başvurulmalıdır.
Kemik Kanserinin Nedenleri Nelerdir?
Bu kanserin nedenleri arasında genetiği ile oynanmış gıdalar ilk sırada yer almaktadır. Bu nedenle beslenme düzeninde, yiyeceklerin doğal ve sağlıklı olmasına dikkat etmek gerekir. Ayrıca evde kullanılan tüm temizlik malzemelerinin bıraktığı kalıntılar, hava kirliliği gibi nedenlerde kemik kanseri oluşumunda etkili olmaktadır. Bunun yanı sıra kimyasal katkı içeren içecekler, alkol vb. zararlı içecekler, kauçuk ve plastik malzemelerin yanması sonucu salgılanan dumana maruz kalmak gibi nedenler, kemik kanseri riskinin artmasına neden olmaktadır. Bu nedenle bu faktörlere dikkat edilmeli ve mutlaka uzak durulmalıdır.
Kemik Kanserinin Tedavisi Nasıl Yapılır?
Kemik kanserinin tedavisinde kesin çözüm olmamakla birlikte, kemoterapi ve radyoterapi tedavileri uygulanmaktadır. Kanserin tedavi sürecinde kesin çözüm ameliyat olarak bilinmektedir. Yapılan ameliyat esnasında kanserli alanlar temizlenir ve o bölgede bulunan kitleler alınarak, kanser hastanın vücudundan çıkarılır. Bu tedavilerin etkili olabilmesi için, erken teşhisin önemi çok büyüktür. Ancak metastas yapmış kanser türlerinde, tedavi oldukça güç bir hal almaktadır. Çünkü metastas söz konusu ise, kanserin başladığı hücrelerden vücudun başka bölgelerine yerleşmesi durumu oluşmuştur. Bu durumda metastas kanser türü denilen bir tür ile karşı karşıya kalınmış olup, tedavi yöntemleri pek farklı olmasa dahi metastas kanser tedavisi çok daha zor ve meşakatlidir. Tüm bu nedenlerden dolayı erken teşhisin konulabilmesi için, her yıl mutlaka kanser taraması yaptırılmalıdır. Böylelikle kanser oluşumu var ise, tedavide iyileşme oranı çok daha yüksek olacaktır.
Kemik Kanseri Tedavisinde Tıbbın Etkisi ve Önemi
Kemik kanseri hastalarının birçoğu, tıptan yararlanırken alternatifleri denemeyi tercih ederler. Bunun için bitkisel ilaçlar kullanmaktadırlar. Ancak bitkisel yöntemlerin ya da ilaçların faydalı olanları olduğu gibi, kanser tedavisine kötü yönde etki eden türleride vardır. Bu nedenle bitkisel yöntemleri denerken, bilinçsizce hareket edilmemelidir. Bitkisel tedaviler denenecekse, mutlaka hastalığı izleyen hekim gözetiminde denenmelidir