Kelebek Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi
Kelebek Hastalığı, Belirtileri ve Tedavisi
Bir cilt hastalığı olan kelebek hastalığı, genetik nedenlere bağlı olarak ve “gul” adı verilen içi su dolu kabarcıklar ile ortaya çıkan bir hastalıktır. Halk genelinde kelebek çocuk hastalığı olarak da bilinmektedir. Küçük bir sürtünme ve basınç uygulanması ile deride içi su dolu kabarcıklar oluşur ve derinin bütünlüğü bozulur. Bu hastalıkta gul adı verilen bu su dolu kabarcıklar cildin dış yüzeyinde olmakla birlikte bunun yanı sıra, ağız içi, mide, yemek borusu, solunum yolları ve bağırsaklarda da görülür. Bu nedenle kelebek hastalığı sistemik bir hastalıktır.
Kelebek Hastalığı Belirtileri
l Yorgunluk hissi, hızlı kilo kaybı ve yüksek ateş,
l Vücudun çeşitli yerlerinde oluşan su dolu kabarcıklar,
l Güneş ışığına karşı hassasiyet ve saç dökülmesi,
l Dirsekte, ayak bileklerinde ve ellerde oluşan eklem ağrısı ve eklem iltihabı,
l Yüzün belli bölümlerinde oluşan kelebek şeklinde kırmızı döküntüler,
l Baş ağrısı, baygınlık ve göğüs ağrısı,
l Bulantı, kusma ve karın ağrısı,
l Kalp zarı iltihabı, böbrek iltihabı, akciğer iltihabı ve karın zarı iltihabı kelebek hastalığı belirtileri arasındadır.
Kelebek Hastalığının Tipleri
Kelebek hastalığının üç farklı tipi vardır. Bunlar aşağıdaki gibidir.
l Epidermolysis Bulluosa Simplex; çoğunlukla doğumla birlikte ya da doğumun hemen ardından ortaya çıkar. Bebeğin el ve ayaklarının bazı bölgelerinde ufak kabarcıklar olur. Bazı bebeklerde kabarcıklar vücudun tümünü kaplar.
l Epidermolysis Bulluosa Distrofik; bazı kişilerde sadece el, ayak ve dirseklerde ortaya çıkar. Yemek borusundaki yumuşak dokuyu etkiler. Bu tipinde, gözlerde iltihap, tırnakların çıkması, büyümede gerileme, diş kayıpları ve parmakların birbirine yapışık olması gibi durumlar ortaya çıkar. Kelebek hastalığının bu tipinde bir çeşit cilt kanserinin oluşma ihtimali yüksektir.
l Epidermolysis Bulluosa Junctional; kelebek hastalığının bu tipinde şiddetli ağrılar görülür. Gövde ve bacakların büyük bölümünde büyük kabarcıklar ve yaralar oluşur. Hayati tehlikeye sokan sıvı kayıpları oluşur ve enfeksiyonlara neden olabilir.
Kelebek Hastalığı Teşhisi
Kelebek hastalığı tanısı, yapılan cilt biyopsisi sonucu ve hastalığın belirtilerine göre konur. Ayrıca hastaya ve yakınlarına gen analizi yapılarak, hastalığı taşıyan genlerin olup olmadığı ortaya çıkarılır.
Kelebek Hastalığı Tedavisi
Kelebek hastalığı tedavisi için öncelikle hastalığın tipinin belirlenmesi gerekir. Daha sonra hastalığın tipine göre tedavi yöntemi uygulanır. Hafif geçirilen hastalıklarda tedavi kısa sürer. Kabarcıklar ve iltihabın giderilmesine çalışılır. Ağır geçirilen hastalıklarda ise hastaya aynı zamanda psikolojik tedavi de uygulanmalıdır. Hastalığın kesin bir tedavisi yoktur. Hastalığa yakalan kişiler çocukluk yıllarında çeşitli enfeksiyonlar ve organ yetmezlikleri sonucu hayatlarını kaybetmektedirler.