Kediler AIDS Olur Mu FIV Hastalığı Nedir
Kediler AIDS Olur Mu? FIV Hastalığı Nedir?
Bağışıklık sistemini çökerten hastalık olan AIDS hastalığı ilk defa 1987 yılında kedilerde tespit edilmiştir. Fakat kedilerde tespiti yapılan AIDS hastalığı insanlar arasında yayılan ile bir değildir. Kedi AIDS hastalığına FIV denilmektedir. FIV (Feline Immunodeficiency Virüs) kedilerde öldürücü bir hastalıktır ve bağışıklık sistemini devre dışı bırakır.
Virüsün bulaşma şekli kedilerin cinsel teması ile gerçekleşmemektedir. Kedilerin birbirini ısırması, tükürük etkileşimi ile gerçekleşmektedir. İnsanlarda HIV virüsünün anneden çocuğuna geçtiği gibi FIV hastalığı da anne kediden yavrusuna geçiş sağlayabilmektedir. FIV hastalığı taşıyan kedinin vücudunda bulunan T-lenfosit hücreleri virüs tarafından istila edilmeye başlanır ve CD4+ T hücrelerine sirayet gerçekleşir. Bu baskılar neticesinde bağışıklık sistemi zayıflamaya başlayarak kedinin ölümüne sebebiyet vermektedir.
İlk belirtiler kedilerde virüsün vücuda girmesinin ardından 3 hafta sonra gözlemlenir. Belirtilerin gözlenebilir olduğu bu dönem 2-3 hafta kadar sürmektedir. İnsanlarda olduğu gibi sessizce hastalığı seyrettiği uzun bir döneme girilir. Virüs bu evrede vücutta düşük oranda bulunur. Ancak bulaşma hali kaybolmaz, vücutta çoğalmaya devam eder. Hastalık ciddiye alınmadığı takdirde, tedavi edilmeyen, teşhisi geciken kediler basit hastalıklara karşı dirençsizlik sebebiyle ölebilmektedir.
FIV Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
Kedilerin FIV hastalığı üç evre içerisinde ilerlemektedir.
l Kedi akut evresinde iken ateşlenebilir, sepsis yaşayabilir, lenf bezleri büyüyebilir.
l Latent evresinde ise süresinin kediden kediye değiştiği gözlemlenmektedir. Bu evre belirtisiz ve sadece bulaştırma da tehlikeli bir evredir. Virüs latent evresinde hasta kedinin vücudunda sessizce bağışıklık sistemini çökertmeye geçmektedir.
l Kronik evreye giren kediler ise tüm geçirebilecekleri enfeksiyonlara karşı zayıf ve dirençsizdirler ve bu dönem 1-6 ay kadar sürmektedir. Solunum sistemleri enfeksiyonlar ile çevrelenir, kusma, ishal, ateş kedinin bünyesini aşırı yoracaktır. Sinir sistemi çökmeye başlayacak ve kedinin gözleri görme kaybına uğrayacaktır. Böbrek hastalıkları da bu evreye dâhildir.
Hastalık belirtilerinin kedide gözlemlenmesi FIV hastalığının teşhisi için yeterli bulunmamaktadır. Mutlaka hasta kediye ELISA, WA, IFA testleri yapılmalıdır. Erken tanı ile kedinin hastalığının ilerlemesi durdurularak, sağlıklı kedilere bulaşması önlenebilmektedir. Kedinin tedavi altına alınması FIV hastalığının yavaşlaması açısından önemlidir. Kedinin diğer enfeksiyonlara karşı bağışıklık sisteminin zinde tutulması için erken tanı şarttır.