Ekonomi

Karbonmonoksit Zehirlenmesi

Karbonmonoksit Zehirlenmesi
Karbonmonoksit gazı genelde tüp gazlarında, doğal gazlarda, benzin, kömür ve odun gibi yakıtların yanması ya da tam olarak yanmaması sonucu oluşur. Bunların yanmasında duman içinde yoğun olarak bulunmakla birlikte, gazın kendisinin havada hafif, tatsız, renksiz, kokusuz olması ve tahriş edici olmamasından dolayı fark edilmez. Bu gazı havalandırması az olan yerlerde yanmasıyla, tüp gaz, şofben, odun ve kömür kullanan yerlerde dikkat edilmelidir. Odun ve kömür yakılan ve havasız olan yerlerde rüzgarın etkisiyle sobadan çıkan dumanlarla, karbonmonoksit zehirlenmesi görülür. Sobalarınızı yakmadan önce bacalarınızı kontrol edip temizlemelisiniz. Ocak tüplerini kapatmayı unutmayınız.
Karbonmonoksit Zehirlenmesi Belirtileri;
Baş dönmesi, baş ağrısı, mide bulanması, dalgınlık, yorgunluk, kalp çarpıntısı, nefes darlığı bu belirdiler olduğu zaman karbonmonoksit zehirlenmesi olabilir. İlk önce baş ağrısı, baş dönmesiyle ortaya çıkar yavaş yavaş zehirlenme belirtileri ortaya çıkar. Kapalı ortamlarda arabaları çalışır halde fazla uzun bırakmayın çünkü bur da bile karbonmonoksit gazı ortaya çıkar ve zehirlenme olabilir. Bu kişilerde belli süre görme bozukluğu, konuşma bozukluğu görülebilir.
İlk Yardım Nasıl Yapılır?
Öncelikle kişinin bulunduğu yer havalandırılır kurtaracak kişi kendisini de korumalıdır. Kapalı ortamsa eğer hemen havalandırılır. Eğer pencere varsa açılır gerekirse kırılır. Kişi bulunduğu ortamdan dışarı temiz havaya çıkartılır. Ağız içi ve burun silinir ve kişi nefes alıp vermiyorsa suni solunum ve kalp masajı yapılır. Telefonla hemen acil servis 112 aranmalıdır. Kişi kapalı ortam da ise havalandırma işlemi yapıldık tan sonra elektrik prizlerin de uzak durulmalıdır. Bu zehirlenmeden kurtulmasına rağmen kişide belli süre baş ağrı, halsizlik, bulantı ve kusma birkaç gün devam edebilir. Kişiyi iyi bir şekilde gözlemek gerekir. Solunum yoluyla vücuda alınan zehir organlara da zarar verebilir.

İlgili Makaleler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu