Karaciğerin Görevi Nedir Faydaları Nelerdir
Karaciğerin Görevi Nedir, Faydaları Nelerdir?
Karaciğer, vücutta dolaşım ve sindirim sistemi için önemli görevleri olan ve herhangi bir hasara uğradığında ve fonksiyonunu kaybettiğinde hayati tehlike oluşturan bir organdır. Sağ ve sol olmak üzere iki ana bölümden oluşur ve vücuttaki toksinler için detoks görevini görür. Safra kesesi, safra kanalı, kalp atar ve toplardamarı ve ince bağırsağın toplardamarından oluşur. Karaciğer sağ ve sol lobu kendi içinde ayrıca 8 bölümden oluşur. Karaciğerin bünyesinde toplanan enzimler, organın sağlıklı çalıştığının göstergesidir. Herhangi bir hasar durumunda bu enzimler kana karışarak vücutta uyarı sistemini devreye sokar. Yapılan kan testleri sonucunda ortaya çıkan değerler hasarın nereden kaynaklandığı ve nasıl bir önlem alınacağı ile ilgili bilgiler verir.
Karaciğerin Görevleri
Çok önemli bir organ olan karaciğerin vücuttaki görevleri de bir o kadar önemlidir. Karaciğer, sindirim sistemine yardımcı olan safranın önce safra kesesi, daha sonra da ince bağırsağa iletilmesine yardımcı olur. Normal sağlıklı bir insanda günde 1 litre safra üretilir. Kan plazmasında kullanılan proteini üreterek dolaşım sistemine de katkı sağlar ve kanın pıhtılaşması görevini üstlenir. Kanın üretilmesi için gerekli olan maddeleri üreterek dolaşım sistemine bir diğer katkıyı sağlar. Vücutta bulunan toksinleri, detoks görevi görerek parçalayıp, safra yoluyla vücuttan uzaklaştırılmasını sağlar. Ayrıca vücutta bulunan yağın sindirilmesi de bir diğer görevidir.
Karaciğerin Faydaları
İnsan vücudu için hayati bir önemi olan karaciğerin faydaları saymakla bitmez. Vücutta termostat görevi görerek vücut sıcaklığını normal değerlerde tutmaya yardımcı olur. Vücuttaki her organa olduğu kadar karaciğere de zararı olan alkolün vücuttan uzaklaştırılmasını sağlar. Glikoz ve demir deposudur. Glikozu gerektiğinde vücutta ihtiyaç olan yerlere salgılar. Vücuttaki amonyağı üreye dönüştürür ve idrar yoluyla vücuttan atılmasını sağlar. Çeşitli hastalıklar için kullanılan ilaçların ve diğer zararlı maddelerin kandan temizlenmesini sağlar. Karaciğer bazen normalden daha fazla çalışarak enfeksiyonlara karşı vücudu korur. İnsan vücudu için hayati bir öneme sahip olan karaciğerin, yağlanma ve büyümesini önlemek için her türlü sağlıksız dış etkilerden korunmak gerekir. Sağlam bir karaciğer, ömür boyu insan vücuduna hizmet vererek vücudu toksinlerden korur. Karaciğere zarar veren obezite ve alkolden uzak durmak karaciğer sağlığı açısından çok önemlidir. Aksi takdirde karaciğer yetmezliği kaçınılmazdır.