Karaciğer Yağlanmasının Tedavisi
Günlük yaşam düzeni ve tüketilen yiyecekler ile alkole bağlı olarak oluşan karaciğer yağlanması, alkol alımının bırakılması ve beslenme şeklinin düzene sokulmasıyla, bir ayda tedavi edilebilmektedir. Karaciğerde, yağ birikmesiyle oluşan yağlanma, eğer ilerlemişse, bitkisel tedavinin yanında tıbbi tedaviyle de desteklenmelidir.
Karaciğer yağlanmasının tedavisi
Karaciğer yağlanması tedavisi için, adım adım uygulanacak bir tedavi planı oluşturulur. Öncelikli adım, kan testi, fonksiyon testi ve ultrason yöntemleriyle teşhis koyulduktan sonra, tedavi planı oluşturmaktadır.
Kilo kontrolü: Karaciğer yağlanması tedavisinin ilk aşamasıdır. Bunun için, alanında uzman bir diyetisyen, hastaya özel bir diyet programı oluşturur. Diyet uygulanmaya başladığı andan itibaren, kilolar da azalır. Kilo azaldıkça, karaciğerdeki yağlanmanın azaldığı gözlemlenir.
Alkol bağımlılığının bırakılması: Karaciğer yağlanması, her zaman alkole bağlı olarak oluşmasa da, genelde , alkol kullanan kişilerde daha sık karşılaşılmaktadır. Alkolün bırakılmasıyla ve doktor tarafından önerilen diyetin uygulanmasıyla, kısa sürede karaciğer kendini yeniler.
Yaşam düzeninde değişiklik: Hareketsiz yaşamın, metabolizmanın yavaşlamasına ve kilo alımına sebep olduğu için, karaciğer yağlanmasının oluşmasında payı vardır. Bunun için, düzenli bir şekilde, fazla ağır tempolardan kaçınarak, metabolizmayı hızlandırıcı egzersizler yapılmalıdır.
Sağlıksız yiyeceklerden uzak durulmalıdır: Doktorun verdiği diyet programına sadık kalınmalı, yağlanmaya sebep olacak her türlü besinden uzak durulmalıdır. Özellikle kızartma, hamur işleri ve paketlenmiş gıdalar, karaciğer yağlanmasına sebep olmaktadır.
Bol su tüketimi: Bol sıvı almak, özellikle su tüketmek, sık idrara çıkmayı sağladığı için toksinleri attırır. Sonuçta, zararlı madde ve yağların idrar yoluyla atılmasına bağlı olarak karaciğer yağlanması azalır.
Karaciğer yağlanması tedavisi bazen daha zor olabilir. Eğer, yağlanma ileri derecedeyse, beraberinde iltihaplanma görülebilir. İltihaplanma tedavi edilmediği takdirde siroza çevirme olasılığı vardır. Bu gibi durumlarda daha kapsamlı bir tedavi gerekir. Evde uygulanacak tedavi yöntemlerinin haricinde, iltihap giderici antibiyotik ilaçların kullanımı gerekebilir.
Sirke, limon, maydanoz ve lavanta gibi bitkilerden hazırlanacak değişik kürlerle, karaciğer detoksu yapılması, hastalığın tedavisinde etkilidir. Ancak, tedavi için uygulanacak her yöntemin, mutlaka doktorun bilgisi dahilinde olması gerekmektedir. Belirli aralıklarla doktor kontrollerine gidilmeli ve tedavi süreci mutlaka takip altında tutulmalıdır.