Karaciğer Yağlanması ve Büyümesi
Karaciğer Yağlanması ve Büyümesi
Günümüzde yaşanan en önemli sindirim sistemi problemlerinden biri karaciğer yağlanmasıdır. Çocukluk çağından ileriki yaşlara kadar her yaşta görülebilmektedir. Üstelik sürekli artan sağlıksız beslenme ve sedanter yaşam tarzı karaciğer yağlanması ve büyümesi hastalığının ileriki yıllarda Dünya’da daha da yaygınlaşacağını göstermektedir. Karaciğer yağlanması karaciğer hücrelerinde yağ damlacıklarının birikerek tahribata sebep olması sonucunda oluşmaktadır. Bu tahribata yağlanmaya bağlı hepatit veya steatohepatit adı verilmektedir. Steatohepatit uzun yıllar devam ettiği durumda siroza sebep olabilmektedir.
Karaciğerde Yağlanma Neden Olur?
Hastalığın temel nedeni vücuda yiyeceklerle alınan kalorinin ihtiyaçtan fazla olması sonucunda vücutta yağlanma meydana gelmesidir. Yağlanma vücudun dış yüzeyi gibi iç organlarında da meydana gelebilmektedir. Yağlanmaya sebep olan bazı besinlerde bulunmaktadır. Şekerli gıdalar ve nişasta içeren ürünler tüketildiği zaman vücutta insülin düzeyini yükseltmektedirler. İnsülin yükseldiği zaman şekerin kanda artarak vücuda zarar vermesini engellemek için depolama yöntemini tercih etmektedir. Ayrıca tip2 diyabet hastalarında insülin intoleransı oluşmakta ve vücutları sürekli yağlanma yapabilmektedir. Hareketsiz yaşan tarzı da karaciğer yağlanması ve büyüme sebebi olabilmektedir.
Karaciğer Yağlanması ve Büyümesinin Belirtileri
Karaciğer yağlanması diğer karaciğer hastalıkları gibi ciddi şekilde hissedilen belirtiler göstermeden yavaş yavaş ilerler. Karaciğer büyümesi olan durumlarda karın sağ üst bölgesinde dolgunluk tarzında ağrı meydana gelmektedir. Ayrıca halsizlik ve genel yorgunluk hali de belirtiler arasında bulunmaktadır.
Karaciğer Yağlanması Tanısı Nasıl Konur?
Hastaneye başvurduğunuz zaman ilk olara ultrasonografi çekilerek karaciğerin büyüme oranı ve yağ miktarı tespit edilir. Yağlanma derecelendirilerek hastalığın düzeyi tespit edilir. Kan tahlili yapılarak karaciğer fonksiyon testlerindeki yükselmeler gözlenir. Kan testleri ile hastada insülin direnci olup olmadığı da tespit edilmeye çalışılır.
Karaciğer Yağlanması Tedavisi
Tedavi de ilk olarak yaşam tarzı değiştirilir. Hasta şekerli, nişastalı gıdalardan uzak durur, karaciğer diyeti uygular. Hastalara günde en az 30 dk yürüyüş veya hafif koşu şeklinde egzersiz programı düzenlenir. Bunlara ek olarak E vitamini takviyesi verilir. Hastada insülin direnci bulunuyorsa buna yönelik de tedavi uygulanır. Karaciğer yağlanması başlangıç düzeyinden çıkıp steatohepatit hastalığı düzeyine ulaşmış ise ciddi risk oluşturmaya başlamaktadır. Tedavi edilmediği durumda siroza ve karaciğer kanserine sebep olabilmektedir. Bu sebeple erken teşhis ve tedavi ciddi öneme sahiptir.