Blog

KARACİĞER YAĞLANMASI NEDİR

KARACİĞER YAĞLANMASI NEDİR?

Günümüzde hemen hemen her yaştan insanda olan bu durum, dikkat edilmediği takdirde tehlikeli bir hastalığa dönüşebilir. Karaciğerde toplanan yağların olması gerekenden fazla olması durumuna karaciğer yağlanması denir. Türkiye’de her 100 kişiden 18’inde karaciğer yağlanması olduğu tespit edilmiştir.

Karaciğer yağlanması genel olarak; fazla şekerli ve yağlı yiyecek tüketmek ve tabii ki alkol kullanımı gibi durumlarda daha çok ortaya çıkar. Genellikle kilolu insanlarda daha çok görülen bu durum, bazı sporcularda da görülebilmektedir. Özellikle vücut geliştirmecilerde bu durum daha yaygındır. Bunun sebebi ise; aşırı protein tüketimi ve bazı karbonhidrat ve protein tozları.

KARACİĞER YAĞLANMASI SONUCUNDA NE OLUR?

Karaciğerde gereğinden fazla yağlanma, karaciğerde iltihap oluşmasına neden olur. Bu durum ise karaciğerde bazı fonksiyonel bozukluklara yol açabilir. Kontrol edilemeyen yağlanma sırasıyla; nekroz, siroz ve karaciğer kanseri gibi rahatsızlıklara yol açabilir. Karaciğer kendini yenilemesi ile tanınan bir organdır ancak bu durumun net bir tedavisi yoktur. En iyi tedavi şekli; beslenme alışkanlıklarını düzenlemektir. Karaciğerin ortalama % 5 – 6’sı yağdır. Bu oran yüzde 8’den fazlaysa karaciğerde yağlanma var demektir.

KARACİĞER YAĞLANMASI BELİRTİLERİ

Karaciğer yağlanmasının net bir belirtisi yoktur. Farklı testler ile ortaya çıkar ve tedavisi oldukça zahmetsizdir. Bel çevresindeki yağlanma, sırtta sivilce oluşumu ve halsizlik karaciğer yağlanması yaşayan insanlarda sıkça karşılaşılan durumlar olsa da, bu belirtiler kesinlik taşımıyor.

KARACİĞER YAĞLANMASININ TEDAVİSİ
Karaciğer yağlanması tedavi edilebilir bir durum olmakla beraber, tedaviye geç kalınması yani karaciğerde iltihaplanma oluşması durumunda tedavi daha zor ve uzun bir sürece yayılacaktır. İltihaplanma, siroz başlangıcı olarak görülür ve işler o duruma gelmeden bazı önlemler almak gerekebilir. Kötü beslenme sonucunda ortaya çıkan bu rahatsızlık, beslenmenin düzeltilmesi ile birlikte ortadan kalkacaktır. Hasta kiloluysa kilo vermelidir, alkol tüketiyorsa azaltmalıdır. Bazı bitkisel kürler, tedaviye katkı sağlayabilir.

Düzenli spor yapmak, bol su içmek ve bazı bitkisel kürler karaciğer yağlanmasını tedavi edebilir. Günde 45 dakika civarı yürüyüş, sabahları kahvaltıdan önce içilen bir bardak limonlu su ve günden en az 8-10 bardak içilen su, bu hastalığı tedavi etmeye oldukça yardımcı olacaktır.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu