Karaciğer Transplantasyonu Belirtileri ve Tedavisi
Karaciğer Transplantasyonu, Belirtileri ve Tedavisi
Yaşayacağınız bir çok hastalık karaciğerinizin yaşamsal fonksiyonlarının etkilenmesine ve karaciğerin görevini yerine getirememesine neden olabilir. Bu durum tıp dilinde karaciğer yetmezliği olarak adlandırılmıştır. Karaciğer yetmezliği karaciğer hastalığı bulunan kişilerde görülse de sağlıklı kişilerde aniden ortaya çıkabilen bir hastalık durumudur. Aldığınız ilaçların karaciğerde birikmesi, aşırı alkol tüketimi, mantar zehirlenmeleri, hepatit hastalıkları gibi hastalıklar kişilerde karaciğerin çalışmasını önleyerek karaciğer yetmezliğine sebep olur.
Karaciğer yetmezliğinin ortaya çıkması durumunda yapılması gereken tek tedavi karaciğer transplantasyonu yani karaciğer nakli işlemidir. Karaciğer nakli yapılmadığında hastaların % 97 si hayatını kaybetmektedir. Bu nedenle karaciğer yetmezliği bulunan hastalar mutlaka karaciğer nakli yaptırmak zorundadır. Uzun süreli alkol tüketimine bağlı olarak oluşan karaciğer yetmezliği durumunda karaciğer nakli tek çözüm olmaktadır. Aksi durumda siroza çeviren karaciğer yetmezliği kişinin hızlı bir şekilde hayatını kaybetmesine neden olur.
Karaciğer Transplantasonu Belirtileri
Karaciğer yetmezliği erken evre de bir belirti göstermeyebilir. Bu evre de kişi kendisini sağlıklı hissetse dahi karaciğer fonksiyonları yerine getiremediği için gizli belirtiler ile işaret verir. Deri de küçük sararmalar, kaşınma gibi basit belirtiler karaciğer yetmezliğinin erken evre de olduğunun işareti olabileceği gibi karaciğer büyümesi veya karaciğer yağlanmasının da işareti olabilir.
Karaciğer yetmezliği ilerleyen evrelerde kendisni net bir şekilde belli eder. Bu evre kişide şu belirtiler görülebilir:
1 ) Kişide şiddetli halsizlik,
2 ) İştahsızlık, bulantı ve kusma durumu,
3 ) Sarılık hastalığının oluşması,
4 ) Deride ve gözlerde sararma,
5 ) Aşırı güçsüzlük durumu,
6 ) Aşırı zayıflama ve aşırı kilo kaybı,
7 ) Karında ödem birikimi ve karında şişkinlik,
8 ) Deride kanama ve şiddetli kaşıntı hali görülebilir.
Karaciğer yetmezliği ileri evreler geçtiğinde artık karaciğer kanı temizleyemeyecek duruma gelir ve kirli kanla dolan karaciğer toksin ve ilaç artıkları ile dolar. Bu durum kişilerde davranış değişikliklerine, bilin karışıklığı, hafıza kaybı yaşama, unutkanlık, şuur kaybı ve koma durumunu beraberinde getirir.
Karaciğer Transplantasyonu Tedavisi
Karaciğer yetersizliği görülen hasta için tek çare karaciğer transplantasyonudur. Yani karaciğer nakli yapılması zorunludur. Karaciğer nakli iki yolla yapılabilir. Bu yollardan birincisi kadavradan karaciğer nakli, ikincisi ise canlıdan karaciğer naklidir.
Kadavradan karaciğer nakli için hayatını yeni kaybetmiş bireyden doğru şartlarda alınmış karaciğer hasta olan kişiye nakil yapılabilir. Özelliklerini yitirmemiş ve hala yaşayan bir karaciğer nakil başarı oranı oldukça yüksektir.
Canlıdan karaciğer nakli doğru şartları sağlayan ve doku uyumu bulunan kişilerden alınarak yapılır. Bu şartlarda daha sağlıklı ve yaşayan bir karaciğer seçildiği için başarı oranı diğer yönteme göre oldukça yüksektir.
Karaciğer transplantasyonu için kan ultrasonu, karaciğer dama ultrasonu, doku ve kan tahlili, idrar testi, karın ultrasonu, kalp grafisi, kal tabak kalınlığı ölçümü, karaciğer hacminin belirlenmesi, safra yolları rezonans testi, karaciğer damarları için anjioğrafi gibi testlerin tamamının yapılması gereklidir. Bu testlerden olumlu sonuçlar alınması halinde transplantasyon gerçekleşebilir.