Karaciğer Sirozu Nedir
Karaciğer Sirozu Nedir?
Karaciğer sirozu, karaciğerin geri dönülmez bir şekilde tahrip olarak fonksiyonlarını kaybetmesine ve hayati tehlike oluşturmasına denir. İleri safhada karaciğerin tamamına yakın bir kısmı tahrip olarak, yerine ölü doku geçmesi şeklinde oluşur. Siroza toksik maddeler, alkol, viral enfeksiyonlar gibi faktörler neden olur. Genelde bu sebepler hepatit hastalığına neden olur. Ancak tedavi edilmezse veya tedavi gecikirse geri dönülmez bir şekilde hastalık siroza doğru gider.
Sirozun Belirtileri
Halsizlik, yorgunluk ve uyku hali, idrarda ve gözlerde sarı renk oluşumu, ayaklarda şişlik, aşırı kaşınma ve kansızlık gibi durumlar ortaya çıkar. Sirozun daha ileriki safhalarında batında su birikimi ve bu sebeple ciddi enfeksiyonlar, kan kusma, midede şişlik ve koma hali görülür. Ayrıca sarılık ve böbreklerde de fonksiyon kayıplar oluşur. Kanın pıhtılaşmasını sağlayan trombositin ve protrombinin düşük çıkması sonucu kanama hali görülür.
Siroz Hastalığında Yapılması Gerekenler
Öncelikle hastalığın hangi evrede olduğunu belirlemek ve uygun tedavi yöntemi hakkında bir karaciğer uzmanı ile görüşmek gerekir. Erken siroz teşhisinde her üç ayda bir ve ilerlemiş sirozda her ay düzenli tahliller ve doktor ile değerlendirmeler yapılmalıdır. Bu süreler, hastalığın seyrine göre ve tahlillerdeki bulgulara göre karaciğer doktoru tarafından belirlenir. Kronik karaciğer hastalıkları için düzenli beslenme çok önemlidir. Hepatit B kaynaklı sirozda, lamivudin tedavisi uygun olmaktadır. Hepatit C kaynaklı sirozda ise interferon-alfa ve ribavirin tedavileri uygun olmaktadır.
Siroz Hastalığında Yapılmaması Gerekenler
Her türlü siroz hastalığında alkol tüketimi kesinlikle yapılmamalıdır. Virüse bağlı sirozda ise fiziksel aktiviteler yasaktır. Hareketler mantıklı seviyede olmalıdır. Sirozun ileri safhalarında, pıhtılaşma olmadığından kanama olabileceğinden dolayı temas edilen sporlardan kaçınılmalıdır. Doktor kontrolü ve tavsiyesi olmadan kendi kendine ilaç tüketmek zaten fonksiyonlarını yitiren karaciğere çok zararlıdır.
Sirozlu Hastanın Fiziksel Görünümü
Sirozlu hastaların genelde en belirgin görüntüsü bacaklardaki aşırı zayıflık halidir. Ayrıca karında şişkinlik olması da bir diğer belirgin özelliktir. Derisinin rengi normalden daha koyu renkte ve toprak rengindedir. Bazen renk değişimi aniden oluşur. Gözlerde daima sarı gölge vardır, yanaklar ve burun kırmızı renkli olur ve parlak kırmızı renkli noktalar oluşur. Ayak ve avuç tabanlarında aynı gelişme görülür. Karaciğerin fonksiyonlarının bozulması ile hormonal dengesizlikler ortaya çıkar ve önce koltuk altı olmak üzere tüm vücut kılları dökülmeye başlar. Vücudun belirli bölgelerinde örümceksi ben adı verilen damar büyümeleri görülür.