Karaciğer Nedir Özellikleri ve Faydaları Nelerdir
Karaciğer Nedir, Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
Karaciğer, vücudumuzda yer alan en büyük iç organdır. Kendini yenileyebilen özelliği ile hayati önem taşıyan bütün işlevleri yerine getirmektedir. Karaciğer doğuştan itibaren sürekli büyüyerek kendini geliştirir. 15 yaşına gelindiğinde, normal boyutuna ulaşmış olur. Vücuttaki toksinlerle savaşan, dolaşım sisteminin merkezi organlarından biridir.
Karaciğerin Özellikleri Nelerdir?
Karaciğer, sağ lob ve sol lob olmak üzere iki ana bölümden oluşur. Organın tamamı karaciğer dokusu ile çevrelenmiştir. İnce bağırsağa safra salgısını göndermeye yarayan safra yolu mevcuttur. Kalp ile bağlantılı atardamar ve toplardamar mevcuttur. Karaciğerin sağ kısmı sol kısmına göre daha büyüktür. Yukarı doğru gidildikçe büyüyen bir yapıya sahiptir. Sağlıklı bir insanda 1,2 kg. – 1.6 kg. arasında bir ağırlığı vardır. Bu ağırlıklar kadın ve erkekte farklılık gösterir. Sağ ve sol lob kendi içinde segmentlere ayrılır. Toplamda 8 ayrı segment, organın lokal bölümlerini oluşturur.
Diyafram altında, karnın üstünde yer alan karaciğerde, safra salgısının ulaştığı safra kesesi bulunur. Özellikleri bakımından donanımlı bir organdır. Vücuda sağladığı faydalar bakımından da oldukça önemli bir yere sahiptir.
Karaciğerin Faydaları Nelerdir?
l Sindirime yardımcı rolü vardır. Sindirim sırasında, atıkların taşınmasına ve ince bağırsakta yağların parçalanmasına yardımcı olan safrayı üretir.
l Glikozu gerektiğinde depolar ve lazım olduğunda salınmasını sağlar.
l Kan pıhtılaşmasını düzenler.
l Protein üretir. Üretilen protein kan plazmasında kullanılır.
l Demir depolar.
l Zararlı amonyakın üreye dönüştürülmesini ve idrarla atılmasını sağlar.
l Vücuttaki bütün toksinleri uzaklaştırmak, karaciğerin faydaları arasındadır.
l İlaçlar ve diğer tehdit edici maddelerden kanın temizlenmesini sağlar.
l Bağışıklık etkisi gösterir. Bakterilerin dolaşım sisteminden uzaklaştırılmasına yardımcı olur.
l Vücuttaki zararlı maddeleri parçalayarak, kana veya safraya atılır.
l Karaciğerin vücut ısısını normal seviyede tutma görevi de vardır.
l Kan üretimi için gerekli maddeleri üretir.
l Vücutta bulunan alkolün uzaklaştırılmasına yardımcı olur.
l Sindirim sistemi için gerekli safra salgısını üretir. Sağlıklı bir karaciğerde günde 1 litre kadar safra üretilir. Karaciğerden safra kesesine iletilen safra, daha sonra ince bağırsağa sindirime yardımcı olması için gönderilir.
Karaciğerin kendini yenileyici bir özelliğinin olması, bu organın ne kadar hayati bir önem taşıdığını ve eksikliğinde yaşamanın mümkün olmadığını göstermektedir. Karaciğer için doğru beslenme, karaciğer odaklı beslenme karaciğerin işlevini kaybetmemesi, yorulmaması için çok önemlidir.
Bilinçsiz bir beslenme yaşamı, karaciğer için tehdit olmakla birlikte, organın bir çok evresinin yaşandığı karaciğer rahatsızlıklarının en büyük nedeni obeziteye de davetiye çıkaracaktır. Karaciğer yağlanması, karaciğer büyümesi ve karaciğer kireçlenmesi gibi rahatsızlıklar, vücutta büyük bir sorun olduğunu gösterir. Bu tür hastalıklar, karaciğer için tedavi edici durumlar olup, daha ileri safhalara geçmemesi için gerekli önlemlerin alınması gerekmektedir.
Devamlı su tüketimi, karaciğere faydalı yiyeceklerin ve içeceklerin tüketilmesi, yorulmayan bir karaciğere sahip olmamızı sağlayacaktır. Karaciğer için ölümün başlangıcı olan alkolün de kesinlikle tüketilmemesi gerekir. Böyle bir durumda, Hepatit B, siroz ve kanser gibi büyük rahatsızlıklar kapıda bekliyor olacaktır.
Karaciğerin kendini yenileyebiliyor olması, karaciğer nakli gibi durumlar, bizim karaciğer için umarsız olmamız anlamına gelmemektedir. Böyle durumlar, bizim için son çaredir. Buna başvurmak zorunda kalmamak için, karaciğeri beslemek en önemli görevimizdir.