KARACİĞER NEDEN YAĞLANIR
KARACİĞER NEDEN YAĞLANIR?
Karaciğer hücrelerinde normal seviyenin üstünde yağ birikmesine halk dilinde karaciğer yağlanması tıp diliminde hepoto steatoz denir. Yaygın bir şekilde ortaya çıkan karaciğer yağlanması son derece ciddiye alınması gerekilen bir konudur. Aksi takdirde yağlanma problemi karaciğerde siroza sebebiyet verebilir ve bu da iltihaplı bir reaksiyonunun oluşumunu sağlar.
Karaciğer, kanımızda bulunan zararlı maddeleri temizlemek ve vücudumuza enerji üretmek gibi bir çok hayati işleve sahiptir. Karaciğer bu işlevlerini yerine getirirken, karaciğerde belli bir oranda yağ bulunması normal bir durumdur. Fakat karaciğerdeki yağ oranı karaciğerinin ağırlığının % 5-10 unu aşarsa söz konusu karaciğer yağlanması meydana gelir.
Karaciğer yağlanmasının bir çok nedeni bulunmaktadır. Bu nedenlerin başlıcaları obezite, dengesiz ve düzensiz beslenme ve alkol vb. türevleridir. Peki neden bu etmenler karaciğerde yağlanmaya neden olur?
Karaciğerin dengeli ve düzensiz beslenmeye bağlı olarak fazla kilolu ya da obez olan bireylerde yağlanması oranı yüksektir. Hormanal, insülin direnci vb. nedenlerden dolayı kötü beslenerek kilo alan bireylerin kiloları yağ hücrelerinde depolanır. Kilo alımının devam etmesiyle artık yağ depolarında toplanamayan yağ hücreleri artık kana geçmeye başlar. Kana geçen yağ hücreleri de karaciğer vb. tip organlarda depolanır ve böylelikle yağlanma olayı oluşur.
Alkolde karaciğer yağlanmasını tetikleyen en önemli nedenlerin başında gelmektedir. Alkolün vücuda verdiği zararlar denildiğinde akla ilk öncelikle karaciğer yağlanması gelmektedir. Kısa vadede ya da uzun vadede aşırı alkol tüketimi karaciğer yağlanması yapar. Bunun sebebi şudur ki alkol karaciğerin yağ metabolizmasındaki işlevini olumsuz etkiler, zarar verir ve bu da karaciğer hücrelerinde yağın birikmesine neden olur. Bu rahatsızlık ilerleyen aşmalarda alkolik hepatit rahatsızlığına da dönüşebilir.
Karaciğer yağlanmasına bu iki önemli neden dışında yol açan diğer nedenler ise şöyledir: Kötü beslenmeye bağlı olarak ya da genetik sebeplerden dolayı ortaya çıkan insülin direnci yağ asitlerinin artmasına sebebiyet verir. Artan yağ asitleri de karaciğer yağlanmasının nedenlerindendir. Karaciğer yağlanmasına kandaki trigliseridlerin yüksek olması, bir anda zayıflama, aç kalma, damar yolundan beslenme, diyabet rahatsızlıkları, yüksek kolesterol, yan etkisi bulanan ilaçları kullanma, bazı cerrahi operasyonları geçirmiş olma, gebelik, bakteri ve virüsler de sebebiyet verir.